Ιουλιανά: Το παρακράτος που έγινε κράτος
Γράφει ο Μανόλης Κυριάκης, Οικονομολόγος-Βιβλιοπώλης, Γραμματέας Ρήγα Φεραίου Περιστέρι Αθήνα/Ηράκλειο Κρήτης, Πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου

TΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΡΑΤΟΣ

Ιουλιανά 1965: Η Αποστασία βοήθησε την άνοδο της χούντας

Όποιος ξεχνάει την ιστορία  του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

Δεκαετία 1960 Σταθμός και ορόσημο στη Νεότερη Ιστορία μας

Εκλογές 1961. Βία και νοθεία. Ψήφισαν ακόμα και τα «δέντρα και οι πεθαμένοι».

1961. Σχέδιο Περικλής με σκοπό την μείωση της δύναμης της αριστεράς ΕΔΑ. Υπεύθυνοι για το σχέδιο οι Καρδαμάκης, Φροντιστής, Ρακιντζής, Παπαδόπουλος, Νάτσινας.

Δολοφονία Λαμπράκη από το παρακράτος της δεξιάς  22/5/1963.

1-1-4 Ανένδοτος αγώνας, 15%  προίκα στην παιδεία

Κίνημα Ειρήνης, ίδρυση Νεολαίας Λαμπράκη

1963 και 1964 Νίκη της Ένωσης Κέντρου. Δημοκρατικές Μεταρρυθμίσεις. Ο Παπανδρέου είχε την κυβέρνηση όχι όμως και την εξουσία.

Φυγή Καραμανλή στο Παρίσι με το ψευδώνυμο(!) Τριανταφυλλίδης.

Έκρηξη νάρκης στο Γοργοπόταμο, 13 νεκροί.

ΙΔΕΑ- Ένωση Ελλήνων Αξιωματικών :  Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός, Ζωιτάκης,  Γεννηματάς, Σπαντιδάκης, Ιωαννίδης, Δόβας, Αγγελής, Καρδαμάκης, Γκίκας, Θεοφυλογιαννάκος, Ρουφογάλης, Λαδάς, Κων/νος Παπαγιάννης,-υποδιοικητής ΕΛΔΥΚ Κύπρου προετοίμασε την δολοφονία του Μακαρίου δεν δικάστηκε, κυκλοφορεί ελεύθερος στο Ηράκλειο.

Οικονομικοί παράγοντες της εποχής: Μποδοσάκης, Αθανασιάδης, Νιάρχος, Ποταμιάνος, Ωνάσης, Μobil oil, Πεσινέ, Εsso Πάπας, Κρούπ Νικέλιο, Pirelli, Siemens, Αμερικάνικη Στρατιωτική Βοήθεια,  Αμερικανική Πρεσβεία, CIA, NATO, ΚΥΠ, παλάτι,  παράγοντες Έλληνες και ξένοι.

Ψευδοσαμποτάζ του Παπαδόπουλου στον Έβρο. Στοχοποίηση αριστερών φαντάρων με φοβερά βασανιστήρια.  Καταγγελία του Ηλιού (ΕΔΑ) στη Βουλή «Μια μέρα ο Παπαδόπουλος θα μας δέσει»

Αμερικάνοι: «Κάνουμε ό,τι θέλουμε, και τίποτε δε μας σταματάει». Ξεσπάει το «Σκάνδαλο Ασπίδα» Ενοχοποίηση ότι αρχηγός είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.

Υπόθεση Ασπίδα

Κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία: Χονδροκούκης, Παπατέρπος, Παραλίκας, Κατσιμήτρος, Μπουλούκος, Τόμπρας κ.ά

Μάρτυρες κατηγορίας : Πρόεδρος Καμπέρης, Θεοφυλογιαννάκος, Γρίβας, Διγενής, Καρύδας, Παλαϊνης, Κουρκουλάκος, Γαρουφαλλιάς, Σαμψών, Γεννηματάς, Νόβας κ.ά., πολλοί από αυτούς όργανα της Χούντας.

Μετά την 21η Απριλίου 1967 πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας  Παπανδρέου θα κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία ως αρχηγός του Ασπίδα  με κίνδυνο εκτέλεσης. Με παρέμβαση Πανεπιστημιακών όπως ο Γκάλμπρεϊθ  στην Αμερική (αλλά και Δανία, Νορβηγία, Σουηδία) δε θα τολμήσουν να την πραγματοποιήσουν. Αποφυλάκιση 1967 και απέλαση στο Παρίσι 16 Ιανουαρίου 1968. (Λάθος η σύμπραξη ΕΑΡ και ΚΚΕ ως ενιαίος συνασπισμός με Μητσοτάκη -Βρώμικο 1989- για την παραπομπή του Α Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με πρόσχημα την κάθαρση. )

Ο μοιραίος Π. Κανελλόπουλος προτρέπει σε αποστασία τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου με δέσμευση ότι η ΕΡΕ θα τους στηρίξει.

Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού, με στόχο τον διαμελισμό της Κύπρου. Δήλωση Τζόνσον στην άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου να δεχτούν το σχέδιο. «γαμώ το σύνταγμα σας, την Βουλή σας και τη δημοκρατία σας, είναι λίγα τα ψωμιά σας»

Παύση  Γ. Παπανδρέου και της νόμιμης κυβέρνησης από τον βασιλιά Κων/νο Ιούλιος 1965.

ΙΟΥΛΙΑΝΑ: 100 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αποστασία, απαρχή των δεινών για την πατρίδα μας. Ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους, από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετά την απελευθέρωση. Ορκίζονται διαδοχικά πρωθυπουργοί και χλευάζονται από τον κόσμο: Νόβας γαργάλα τα, γαργάλα τα, «Τσιριμώκο μασκαρά», «Στεφανόπουλε προδότη». Ο Μητσοτάκης σε δήλωση του «Εγώ έριξα τον Παπανδρέου» είναι ο εγκέφαλος που συνέλαβε και οργάνωσε το σχέδιο της συνωμοσίας, ο ισχυρότερος ανάμεσα στους αποστάτες. Έμειναν στην ιστορία συνθήματα όπως 1-1-4, δημοκρατία, δε σε θέλει ο λαός πάρτη μάνα σου(Φρειδερική) και μπρος, «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα το παλάτι ή ο λαός;», «Προδότη Μητσοτάκη». Σοβαρά επεισόδια, από το παρακράτος όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια για να προετοιμάσουν το χουντικό πραξικόπημα.

Ο Κανελλόπουλος γράφει στις σημειώσεις του: «Πείτε στους δικούς μας να μη βάζουν βόμβες»

Ονόματα αποστατών:

Μητσοτάκης (χωρίς σχόλια),  Ηλίας Τσιριμώκος, Στέφανος Στεφανόπουλος, Γαρουφαλιάς,      Αβραμίδης,     Αθανασιάδης-Νόβας,     Αλαμανής,     Αποστολάκος,     Βασματζίδης,      Βερνίκος,     Γαληνός,     Γαρουφαλιάς,     Γεωργίου,      Γιαμάς,     Γιαννόπουλος,     Γκλαβάνης,      Δενδρινός,     Δημόπουλος,      Διαμαντόπουλος,      Δρούλιας,    Ζαΐμης,      Ηγουμενάκης,      Κοθρής,     Κόκκας,  Κωστής,     Κωστόπουλος,      Λιακόπουλος,      Λουλακάκης,      Λώρας,      Μανούσης,     Μανωλόπουλος,     Μαρής,     Μαυριδόγλου,      Μελάς,      Μπακατσέλος,     Παγκούτσος,     Παπαδημητρίου,     Παπασπύρου(Παλάτζας),     Πιαλόγλου,      Πιτούλης,     Ρέντης,     Ρουσόπουλος,     Σαββόπουλος,     Σπηλιάκος,      Στεφανάκης,     Γεώργιος Στεφανόπουλος,     Τούμπας      Τσουδερός,      Ψαρρός.

Η εφημερίδα Ελευθερία στήριξε τους αποστάτες.

Εξαγορά στους παραπάνω από 3 μέχρι 6 εκατομμύρια δραχμές. Πολλοί από τους αποστάτες εκλέχτηκαν στις εκλογές μετά την πτώση της χούντας με την Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν στους αποστάτες ο Παύλος Βαρδινογιάννης αργότερα συνομιλητής του Παπαδόπουλου, ο Τσουκαλάς, ο  Κατσώτας οι οποίοι μπήκαν αργότερα στην κυβέρνηση της χούντας

Δολοφονία Σωτήρη Πέτρουλα 21/7/1965

Όλα έδειχναν ότι η ΕΚ με τον Παπανδρέου θα κέρδιζε τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία στις 28 Μάη 1967.

21 Απριλίου 1967, φασιστικό, στρατιωτικό  πραξικόπημα βάσει του  σχεδίου « Προμηθέας»

Ακολούθησαν εφτά χρόνια συλλήψεις, από στρατό και αστυνομία, φυλακές βασανιστήρια εξορίες εκτελέσεις Νομική, σφαγή στο Πολυτεχνείο. Η τουρκική εισβολή με τη βοήθεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ οδήγησε στην καταστροφή για την πατρίδα μας και την Κύπρο. Στη συνέχεια την επιστροφή του Καραμανλή ακολούθησε η εγκαθίδρυση μιας καχεχτικής δημοκρατίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα