chrissi-ierapetra kentriki
Η Χρυσή αποτελεί περιβαλλοντικό δείκτη για την Κρήτη, με τις συνέπειες της ερημοποίησης να εμφανίζονται πρώτα εκεί

Ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι κινδύνου για τη νήσο Χρυσή ανάβει σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο δασολόγος της διεύθυνσης δασών Ματθαίος Φιλλιπάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες και λίγο μετά την Υπουργική Επίσκεψη, έκανε αυτοψία στη Χρυσή για να δει την πορεία ξήρανσης του κεδρόδασους, θέμα γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

Η κατάσταση του κεδρόδασους όπως λέει ο κ. Φιλλιπάκης, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της καταστροφής και πλέον για το μεγαλύτερο μέρος του κεδρόδασους η ξήρανση είναι μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσα και πολύ δραστικά μέτρα περιορισμού των επισκέψεων και κατασκηνώσεων εντός του κεδρόδασους.

Η Χρυσή όπως λέει εκτός των άλλων είναι και ένας περιβαλλοντικός δείκτης γενικότερα για την Κρήτη, με τις συνέπειες της ερημοποίησης να εμφανίζονται πρώτα εκεί.

Ο δασολόγος τόνισε πως το 80% των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει πλέον ξηρανθεί και προκειμένου να σωθεί το υπόλοιπο 20%, απαιτούνται μέτρα τα οποία έχουν προταθεί ξανά στο παρελθόν, όπως η άμεση απαγόρευση κατασκήνωσης εντός του κεδρόδασους και η πλήρης απαγόρευση περπατήματος κάθε επισκέπτη μέσα στο κεδρόδασος. Κάτι που όπως λέει ο κ. Φιλιππάκης μπορεί να γίνει με την απαγόρευση αποβίβασης επισκεπτών τουλάχιστον για 20 χρόνια, οι οποίοι θα μπορούν μόνο να πλησιάζουν κοντά στη Χρυσή με καραβάκια. Παρόμοια λύση θα μπορούσε να είναι να απαγορευτεί η μετακίνηση από τη μια πλευρά της Χρυσής στην άλλη με τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους μόνο στην παραλία στην οποία θα αποβιβάζονται.

Όπως λέει όταν ο ίδιος ως δασολόγος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Χρυσή το 1984 η ξήρανση υπήρχε μόλις στο 10% του δάσους, κάτι που τότε δεν προκαλούσε ανησυχία αφού υπήρχε η άποψη πως αυτό οφειλόταν σε εποχικά φαινόμενα ξηρασίας.

chrissi-ierapetra

Πλέον με 200.000 κόσμο κάθε καλοκαίρι να περνά μέσα απο το δάσος, το ριζικό σύστημα των δέντρων αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα σε περιόδους ξηρασίας η ξήρανση των κέδρων να είναι διπλάσια από το φυσιολογικό, και έτσι με το πέρασμα των χρόνων η νήσος Χρυσή έφτασε στο σημερινό επίπεδο.

Οι νεκροί πλέον κέδροι θα παραμείνουν στη θέση τους όπως λέει, αφού τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν την ιδιότητα να μην καταστρέφονται αμέσως μόλις νεκρωθούν, και έτσι μπορεί να μείνουν όπως τα βλέπουμε σήμερα για περισσότερο από ένα αιώνα, με αποτέλεσμα το κεδρόδασος της Χρυσής να μετατραπεί σε κάτι παρόμοιο με το νεκρό δάσος της Μυτιλήνης.

Ο κ. Φιλλιπάκης τόνισε πως για το θέμα της ξήρανσης επικρατεί πλήρης αδιαφορία χωρίς ο ίδιος να ελπίζει πως θα υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα, κάτι που όπως λέει φάνηκε και στην πρόσφατη υπουργική επίσκεψη όπου η Διεύθυνση Δασών δεν κλήθηκε να συμμετάσχει και ο Υπουργός και οι υπηρεσίες δεν άκουσαν αυτή την πλευρά του θέματος.

Πηγή: radiolasithi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Στον αέρα» σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό – Αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Έως 210 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο: Ποιοι το δικαιούνται;

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρωτοδικείο Αθηνών
Απόφαση–σταθμός: Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε πολίτες για καθυστερήσεις στις δίκες
Το Πρωτοδικείο Αθηνών «καταδικάζει» τις κρατικές δυσλειτουργίες και με απόφαση-πιλότο ανοίγει δρόμο για αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ σε πολίτες
Απόφαση–σταθμός: Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε πολίτες για καθυστερήσεις στις δίκες
διώξεις εκπαιδευτικών
Σύνταγμα: Ανοιχτή εκδήλωση στις 26/2 ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά
«Δεν μας λυγίζουν οι διώξεις» - Συζήτηση στην αίθουσα του ΤΕΕ για τις 2.500 πειθαρχικές διώξεις και την ποινικοποίηση της απεργίας
Σύνταγμα: Ανοιχτή εκδήλωση στις 26/2 ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά
αλκοόλ
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί
Πώς αντιλήφθηκαν οι γονείς του παιδιού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνελήφθη ο υπεύθυνος του καταστήματος
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί
κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα
Καθηγητής προειδοποιεί: Γιατί η Δυτική Ελλάδα θα «χτυπιέται» από ακραία φαινόμενα
Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου, εξηγεί γιατί η Δυτική Ελλάδα αποτελεί το «hotspot» της κλιματικής κρίσης
Καθηγητής προειδοποιεί: Γιατί η Δυτική Ελλάδα θα «χτυπιέται» από ακραία φαινόμενα