Μανώλης Κυπραίου
Δικαίωση στον δικαστικό αγώνα - Έχασε την ακοή του το 2011, από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έριξαν σε απόσταση εκατοστών από το σώμα του αστυνομικοί των ΜΑΤ

Δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια δικαστικού αγώνα και διεκδίκησης ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, για τον τραυματισμό του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που τον άφησε χωρίς ακοή και με 90% αναγνωρισμένη αναπηρία.

Στις 25/5, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτοποίησε τους δύο αστυνομικούς που οφείλονται για τον τραυματισμό του και, ταυτόχρονα, καταδίκασε το ελληνικό κράτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας:

Ο Μανώλης Κυπραίος δικαιώθηκε στον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών!

Τον Ιούνιο του 2011, ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καλύψει τις διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που θα εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο δημοσιογράφος είδε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν βίαια με γκλοπ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν είπε στον επικεφαλής της μονάδας ΜΑΤ -ο οποίος τον ρώτησε γιατί έβγαζε φωτογραφίες- ότι είναι δημοσιογράφος, τον έβρισε και τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό της μονάδας του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του, η οποία εξερράγη περίπου 50 εκατοστά μακριά. Ο Μανώλης έπεσε στο έδαφος και, όταν κατάφερε να σηκωθεί με τη βοήθεια κάποιων διαδηλωτών, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει.

Λίγο αργότερα και ενώ περπατούσε προς το νοσοκομείο, είδε μια ομάδα αστυνομικών να περικυκλώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους επιτίθενται με γκλοπ. Ο Μανώλης παρενέβη για να προσπαθήσει να προστατεύσει έναν έφηβο, καλύπτοντάς τον με το σώμα του. Ως αποτέλεσμα, δέχτηκε ο ίδιος αρκετά χτυπήματα. Μετά από μερικά λεπτά, οι αστυνομικοί έφυγαν και ο Μανώλης προσπάθησε και πάλι να πάει στο νοσοκομείο. Όταν τα κατάφερε, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως και τα δύο αυτιά του έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και πως είχε χάσει εντελώς την ακοή του πια (με διαγνωσμένη αναπηρία σε ποσοστό 90%). Έκτοτε αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων επιπλοκών από το χειρουργείο για την εμφύτευση βοηθημάτων ακοής και προβλημάτων ευστάθειας. Οι συνέπειες από τον σοβαρό τραυματισμό του είναι πολλαπλές, σε προσωπικό, εργασιακό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 εκστρατεία, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης στον Μανώλη Κυπραίο, στο πλαίσιο της ανάγκης τερματισμού της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η εκστρατεία αυτή έγινε παγκόσμια για τη Διεθνή Αμνηστία, με την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου να είναι μια από τις 10 υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων για το 2012. 

Μπορείτε να δείτε εδώ τον Μανώλη Κυπραίο, θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, να μιλάει σε βίντεο στη Διεθνή Αμνηστία για την εμπειρία του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επί της οδού Φιλελλήνων τον Ιούνιο 2011.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, και με σοβαρή καθυστέρηση, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτοποίησε, με την απόφασή του, τους δύο δράστες, και καταδίκασε το ελληνικό κράτος.

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά στο δικαστήριο το 2017. Τον Ιούλιο του 2018, μια πρώτη προδικαστική απόφαση ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μανώλης Κυπραίος από ωτορινολαρυγγολόγο εμπειρογνώμονα ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός και στα δύο αυτιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου ήταν αντίθετη, ωστόσο η υπόθεση επέστρεψε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2019 και στις 25 Μάϊου 2020 έληξε υπέρ του Μανώλη Κυπραίου.

Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά...

Μανώλης Κυπραίος, όπως έγραψε στο Twitter τη μέρα της απόφασης

Ως Διεθνής Αμνηστία, χαιρετίζουμε με συγκίνηση τη δικαίωση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, θύματος αστυνομικής βίας. Η δικαίωση αυτή είναι πρώτα απ’ όλα προσωπική του νίκη, και σε δεύτερο επίπεδο, είναι νίκη όλων όσων αγωνίστηκαν για την απόδοση δικαιοσύνης, στην Ελλάδα και παγκοσμίως – των οικείων του, των συναδέλφων του δημοσιογράφων, των αλληλέγγυων και των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Είναι επίσης, ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα.

Κλείνουμε με τα δικά του λόγια, και τη δική του διαπίστωση, αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης:

Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν.

Μανώλης Κυπραίος, 25 Μάϊου 2020

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα