Ένα αρκουδάκι «συμβιώνει» το τελευταίο διάστημα με τους κατοίκους στο Μικρό Πάπιγκο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επισκέπτεται συχνά κήπο οικίας, για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων, αλλά και του σκύλου τους

Στο Μικρό Πάπιγκο, περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου μια νεαρή αρκούδα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφίες κατοίκων.

Το αρκουδάκι κάνει επισκέψεις σε κήπο οικίας, για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων, αλλά και του σκύλου τους.

Η συμπεριφορά αυτή του ζώου, πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας του και την σχετική απειρία του ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αναφέρεται σε κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν όλοι οι εταίροι του έργου LIFE ΑRCPROM και η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Ωστόσο εξετάζουν το ενδεχόμενο να επηρεάζεται από τις νέες συνθήκες, που προέκυψαν έστω και παροδικά, από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισής του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και να λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

200521betmikropapigko2.jpg

Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης, ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας της Β. Πίνδου, των Πρεσπών, της Οροσειράς Ροδόπης και σε ένα της Ιταλίας στη Majella. Εταίροι του έργου είναι οι φορείς διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια ,της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και WWF Ιταλίας. Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο LIFE ARCPROM καλείται να διαχειριστεί, πάντα σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία.

Πέρα από τα περιστατικά που χρήζουν ειδικής διαχείρισης από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση των κανόνων, οι οποίοι αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Κλειστά σχολεία σήμερα, Πέμπτη – Για ποιον λόγο και ποιους Δήμους αφορά
Σε ποιες περιοχές δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στις 21 Μαΐου και τι προβλέπεται για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών
Κλειστά σχολεία σήμερα, Πέμπτη – Για ποιον λόγο και ποιους Δήμους αφορά
Καυσαέριο από αυτοκίνητα
Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων: Η Ευρώπη αλλάζει σελίδα – Τι σημαίνει για τους Έλληνες οδηγούς
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα γηρασμένα ΙΧ – Στο επίκεντρο η Ελλάδα με τον πιο «γερασμένο» στόλο στην Ε.Ε.
Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων: Η Ευρώπη αλλάζει σελίδα – Τι σημαίνει για τους Έλληνες οδηγούς