trofima koronoios
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων

Διευκρινίσεις για το τι πραγματικά ισχύει αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην εποχή του κορονοϊού δίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Σημειώνεται ότι ο φορέας πιστοποίησης συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον ΕΦΕΤ και μεταξύ άλλων τον έχει πιστοποιήσει για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 9001:2015.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της TÜV HELLAS, τα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω των τροφίμων αναφέρει πως έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων. Οι κορονοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.

Έτσι, όπως εξηγεί, η «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελεί την κύρια στρατηγική για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού και πρέπει να ακολουθείται από τους καταναλωτές και κατά την αγορά τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή ανοιχτές αγορές. Με άλλα λόγια, η τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης των 2 μέτρων εντός και εκτός καταστημάτων αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

Τονίζει παράλληλα πως η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ διέπεται ήδη από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και υπόκειται σε επίσημους ελέγχους.

Τέλος, δεν κρύβει το φόβο του για μια ενδεχόμενη διατροφική κρίση, με δεδομένο ότι το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων -ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια- σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιγραφή με το λογότυπο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτη: Κακουργηματικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την απάτη των 4 εκατομμυρίων
Βαρύτατο κατηγορητήριο για το κύκλωμα των αγροτικών επιδοτήσεων στην Κρήτη: Κακουργηματικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτη: Κακουργηματικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την απάτη των 4 εκατομμυρίων
GIO_0249.JPG
Με μεγάλη επιτυχία και βαθιά συγκίνηση ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της εθελοντικής ομάδας «Will You… Marrow Me?» της ΕΕΦΙΕ – Παραρτήματος Πατρών

Η 1η Ημερίδα με τίτλο «Δωρεά Μυελού των Οστών: Από την Επιστήμη στον Αγώνα της Ζωής» και ο 1ος Αγώνας Δρόμου «Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος»...

Με μεγάλη επιτυχία και βαθιά συγκίνηση ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της εθελοντικής ομάδας «Will You… Marrow Me?» της ΕΕΦΙΕ – Παραρτήματος Πατρών
Θεοφάνης Μαλκίδης
Τρεις μέρες εγκλωβισμένος στις ΗΠΑ Έλληνας ακαδημαϊκός: «Εξαφανίστηκαν τα στοιχεία του ταξιδιού μου»
«Χάθηκε» το εισιτήριο επιστροφής του στις ΗΠΑ – Τριήμερος αποκλεισμός για Έλληνα ακαδημαϊκό που μίλησε για γενοκτονία
Τρεις μέρες εγκλωβισμένος στις ΗΠΑ Έλληνας ακαδημαϊκός: «Εξαφανίστηκαν τα στοιχεία του ταξιδιού μου»