arkoudi
Το σημερινό Αρκούδι ανήκει στις Τηλεβοΐδες νήσους και θεωρείται το ομορφότερο του συμπλέγματος

«Υπάρχει κάποια νήσος στην μέση της θάλασσας πετρώδης
στην μέση ακριβώς μεταξύ Ιθάκης και Σάμης απόκρημνης
η Αστερίς, όχι μεγάλη· σ’ αυτήν υπάρχουν
ασφαλείς λιμένες διπλοί· εκεί έμεναν ελλοχεύοντες οι Αχαιοί».

Η νησίδα Αρκούδι βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ιθάκης, ανήκει στις Τηλεβοΐδες νήσους και θεωρείται το ομορφότερο του συμπλέγματος.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί και ενώ στις μέρες μας παραμένει ακατοίκητο, το παρελθόν του είναι αρκετά πολύβουο, μιας και οι ενοικιαστές του προσπάθησαν να καταστήσουν το νησί δεύτερο «Σκορπιό».

Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα υπήρχαν αρκετά δέντρα και πουλιά, ανοίχτηκαν δρόμοι και μονοπάτια και το έδαφός του ήταν αρκετά γόνιμο για την καλλιέργεια αμπελιών. Επίσης, την εποχή εκείνη χτίστηκε και η εκκλησία της Παναγίας η οποία διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας.

Αργότερα, κατά την Ιταλική Κατοχή, δημιουργήθηκαν ασβεστοκάμινα, και φτιάχτηκαν αρκετά σπίτια, μαγαζιά αλλά και στέρνες για τις οικογένειες που ζούσαν και δούλευαν εκεί, ενώ αργότερα, η εκτροφή ζώων από τους επόμενους ενοικιαστές ήταν η βασική ασχολία των κατοίκων του, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Και μπορεί το Αρκούδι να είναι ένα άγνωστο σε πολλούς νησί του Ιονίου Πελάγους, όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό στον ξένο τύπο από τον προηγούμενο ακόμα αιώνα…

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Βάσει της θεωρίας του Νταίρπφελντ, ο οποίος υποστήριζε ότι η σημερινή Λευκάδα είναι στην πραγματικότητα η Ομηρική Ιθάκη, το Αρκούδι προσδιορίστηκε ως η Ομηρική νησίδα Αστερίδα, μέρος στο οποίο βρήκε καταφύγιο ο Τηλέμαχος κυνηγημένος από τους μνηστήρες. Και οι ενδείξεις κατά την θεωρία είναι αρκετές. Αρχικά είναι το μοναδικό νησί στην περιοχή το οποίο έχει δύο όμοια αμφίδυμα δεξιόστροφα λιμάνια «λιμένες δ΄ένι ναύλοχοι αυτή αμφίδυμοι», και όντας νοτιότερα της Λευκάδας, βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πορεία της επιστροφής του γυρισμού από την Πύλο ανάμεσα στα δύο νησιά «πρίν πατρίδα γαίαν οικέσθαι», της Ομηρικής Ιθάκης (Λευκάδας) και της Ομηρικής Σάμης (Θιάκι). Επίσης έχει ζωτικό χώρο που χωράει έναν οικισμό όπως τις Αλαλκομένες όπως μαρτυρεί ο Απολλοδώρος στο διάμεσα και έχει ανεμοδαρμένα ύψη για το ημερήσιο καραούλι ύψους 135 μέτρων. 

Τον Αύγουστο μάλιστα του 1993 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή προς τεκμηρίωση των Ομηρικών γεωγραφικών περιγραφών μια αυθεντική αναπαράσταση της ανεπιτυχούς δολοφονικής ενέδρας των μνηστήρων σε βάρος του Τηλέμαχου κατά την επιστροφή του τελευταίου από την Πύλο και την Σπάρτη.

Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μια ασέληνη νύχτα με το αλιευτικό πλοίο «Σπυριδούλα» να ελλοχεύει στους αμφίδυμους λιμένες, έχοντας ειδοποιηθεί ότι το πλοίο του Τηλέμαχου (μια σωσίβια λέμβος) θα διέπλεε κάποια ώρα τον πορθμό μεταξύ Ιθάκης και Σάμης με κατεύθυνση την πρώτη ακτή της «Ιθάκης». Οι σύντροφοι, πιο καλά κατατοπισμένοι από τους Αχαιούς, αφού γνώριζαν τη νύχτα του διάπλου, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες ανάμεσα στα νησιά Αρκούδι, Άτοκο και τις Ανατολικές ακτές της Ιθάκης.

Το υποτιθέμενο πλοίο του Τηλέμαχου όμως παρέπλευσε ανατολικά από το Αρκούδι και κατευθύνθηκε στην πρώτη ακτή της Λευκάδας – «Ιθάκης», διαπλέοντας μάλιστα με μεγάλη ευκολία από τους μνηστήρες.  

«Αλλά μακριά των νήσων ν’ απέχεις καλόφτιαχτο πλοίο,
όμως να πλέης νύχτα και θα σου πέμψη όπισθεν ούριον,
 όποιος από τους αθανάτους σε
φυλάσσει και σε προστατεύει. Μόλις όμως αφιχθής
στην πρώτη ακτή της Ιθάκης, την νήα στην πόλι
να στείλεις και όλους τους συντρόφους
και συ ο ίδιος πρώτα-πρώτα να πας στον χοιροβοσκό».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypourgeio-eksoterikon-ktirio.jpg
ΥΠΕΞ σε Λιβύη: H Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια», η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο...
ΥΠΕΞ σε Λιβύη: H Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 9Κ/2022: Βγήκε η προκήρυξη για 173 θέσεις στον ΕΦΚΑ - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Βγήκε η προκήρυξη για την πλήρωση 173 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Ηλεκτρονικό Εθνικό...
ΑΣΕΠ 9Κ/2022: Βγήκε η προκήρυξη για 173 θέσεις στον ΕΦΚΑ - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
κεραμέως
Κεραμέως: Εν εξελίξει η διαδικασία αλλαγής διευθυντών – Περίπου 14.000 θα αντικατασταθούν
«Εν εξελίξει η διαδικασία αλλαγής όλων των διευθυντών στα σχολεία – Περίπου 14.000 θα αντικατασταθούν», δήλωσε η Ν. Κεραμέως - «Άπλετο φως στην...
Κεραμέως: Εν εξελίξει η διαδικασία αλλαγής διευθυντών – Περίπου 14.000 θα αντικατασταθούν