Thumbnail
ΑΡΣΙΣ και ΕΚΚΑ μεσολάβησαν και το παιδί αναμένεται να μεταφερθεί σε ξενώνα

Δεκάχρονο ασυνόδευτο παιδί από τη Συρία παρέμεινε επί σχεδόν ενάμιση μήνα σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», όταν το εντόπισε η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που εργάζεται για την υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, διαπιστώθηκε ότι «από τις 26 Φεβρουαρίου, 44 ολόκληρες μέρες, ένα 10χρονο παιδί, ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρίσκεται έγκλειστο σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Σερβίων Κοζάνης».

Αν και λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η ομάδα Streetwork δεν μπόρεσε να μεταβεί στα Σέρβια, εντούτοις υποστηρίζει ψυχολογικά το παιδί με τηλεφωνικές συνομιλίες, με τη βοήθεια διερμηνέα, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

«Όπως αφηγήθηκε ο 10χρονος, ζούσε με την οικογένειά του σε καταυλισμό στον Λίβανο, αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί ήταν δυσβάστακτες, οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν το παιδί μόνο του σε συγγενείς τους στη Γερμανία. Το ταξίδι της προσφυγιάς για το ανήλικο άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με έναν 17χρονο και μια ομάδα ενηλίκων που ταξίδευαν με τη συνοδεία διακινητών, ύστερα από μια δύσκολη διαδρομή μέσα στον χειμώνα, έφτασαν στην Ελλάδα και πέρασαν τον Έβρο. Τελικά, ο 10χρονος συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους δέκα πρόσφυγες πριν περάσουν με αυτοκίνητο τα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό τη Γερμανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ.

Η οργάνωση απευθύνθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που διαχειρίζεται τις τοποθετήσεις των ασυνόδευτων ανήλικων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «το ΕΚΚΑ ανακοίνωσε ότι πολλές δομές έχουν σταματήσει τις νέες εισαγωγές ασυνόδευτων ανήλικων, λόγω της πανδημίας».

Επιπλέον, επειδή οι δομές φιλοξενίας για αγόρια κάτω από 12 ετών είναι ελάχιστες, η ΑΡΣΙΣ απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης προκειμένου να βρεθεί επειγόντως λύση και προτείνοντας την άμεση μεταφορά του 10χρονου στον ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του 10χρονου και την υποστήριξή του στον ξενώνα σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τράπεζα Πειραιώς: Πολύ σημαντική ανακοίνωση για όλους - Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Πόλεμος: O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Επίθεση πιτ-μπουλ σε 3χρονο στη Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο με τραύμα στην κοιλιά
Συνελήφθη ο 21χρονος ιδιοκτήτης του σκύλου – Το παιδί μεταφέρθηκε στο «Γεννηματάς» και πήρε εξιτήριο
Επίθεση πιτ-μπουλ σε 3χρονο στη Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο με τραύμα στην κοιλιά
maria-karystianou
Κόλαφος η Μαρία Καρυστιανού κατά Τζιτζικώστα: «Απαξίωσε όλη τη διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο – Καμία απάντηση»
«Η Ευρώπη ξέρει πολύ καλά και ότι ο κίνδυνος παραμένει, και ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο»
Κόλαφος η Μαρία Καρυστιανού κατά Τζιτζικώστα: «Απαξίωσε όλη τη διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο – Καμία απάντηση»
tmima-entaxis2.jpg
Καταγγελία: Διευθυντές σχολείων αρνούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης
Επιστολή ΣΑΚΕΑ στο Υπουργείο Παιδείας: «Καμπανάκι» για την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης των διευθυντών σχετικά με την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης, να...
Καταγγελία: Διευθυντές σχολείων αρνούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης
Kneecap
Kneecap: Δίωξη για τρομοκρατία σε μέλος του συγκροτήματος επειδή υποστηρίζει την Παλαιστίνη – «Προσπαθούν να μας φιμώσουν»
Κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης στον Mo Chara μετά την ανάρτηση σημαίας της Χεζμπολάχ – Αντιδράσεις για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη
Kneecap: Δίωξη για τρομοκρατία σε μέλος του συγκροτήματος επειδή υποστηρίζει την Παλαιστίνη – «Προσπαθούν να μας φιμώσουν»