Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/nanopoulosdion/videos/546032176327528/ at this time, please check again later.
Thumbnail
Με διευκρινιστική δήλωση (και μετά τις αντιδράσεις) τονίζεται ότι δεν αφορά τους πιστούς

Αντιδράσεις προκάλεσε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που επέτρεπε το άνοιγμα των εκκλησιών για δύο ώρες, μετά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και για τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου επιχειρείται η ανασκευή των εντυπώσεων, καθώς εξηγείται ότι "«υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών".

Παράλληλα υποστηρίζεται ότι η εγκύκλιος δεν αφορούσε τους πιστούς «και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να "νομοθετήσει" αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας».
Ειδικά, δε, για τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας υποστηρίζεται ότι «συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως στην οποία αναφέρεται ότι "επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας" και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.
Στην ανακοίνωση Ιερόθεου επισημαίνεται ότι «η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή». 

Αξίζει να σημειωθεί και σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «σε επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης, που είναι από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα, ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός».

Μάλιστα, για το ζήτημα πρότεινε και... ενδεικτική λύση: «Μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του για τους άλλους λόγους που δικαιολογεί αυτή την έξοδο, να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία, περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του». Προς το παρόν η συγκεκριμένη δήλωση δεν έχει ανακληθεί.

https://www.facebook.com/nanopoulosdion/videos/546032176327528/

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής