Thumbnail
Στις 2 Απριλίου το 10% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας βρισκόταν κάτω από φρέσκο στρώμα χιονιού

Η κακοκαιρία που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020 στη χώρα μας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Στις 2 Απριλίου το 10% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας βρισκόταν κάτω από φρέσκο στρώμα χιονιού, ποσοστό που ξεπεράστηκε μόλις 2 φορές τον φετινό χειμώνα. Στην Εικόνα 1 βλέπετε το ημερήσιο ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος μέχρι τις 6 Απριλίου και τις μέσες τιμές της περιόδου 2004 - 2020, όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκε το αντίστοιχο ελάχιστο 15-ετίας με μόλις το 1.3% της χώρας μας να είναι καλυμμένο από χιόνι. 

xioni 1

Εικόνα 1. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη), ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) - ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020. 

Η δορυφορική εικόνα της NASA που ελήφθη την Τετάρτη 8 Απριλίου (Εικόνα 2) δείχνει ότι η χιονοκάλυψη είναι ακόμη σημαντική σε πολλές ορεινές περιοχές. 

xioni 2

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα με ψευδοχρωματισμό από MODIS-NASA την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το χιόνι στο έδαφος, με λευκό χρώμα τα νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους και με ροζ τα υψηλά νέφη που αποτελούνται από πάγο. 

Πηγή: meteo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρυστιανού
Έκκληση Μαρίας Καρυστιανού προς βουλευτές: «Μην σταθείτε εμπόδιο στην έρευνα και τιμωρία»
Τόνισε πως ήρθε η στιγμή για τους βουλευτές και τις βουλεύτριες να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης
Έκκληση Μαρίας Καρυστιανού προς βουλευτές: «Μην σταθείτε εμπόδιο στην έρευνα και τιμωρία»
Ξυλοδαρμός σε εργαζόμενο καθαριότητας στην Κυψέλη
Στη φυλακή ο 38χρονος για την επίθεση σε εργαζόμενο καθαριότητας στην Κυψέλη
Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ζήτησε συγγνώμη – Δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα
Στη φυλακή ο 38χρονος για την επίθεση σε εργαζόμενο καθαριότητας στην Κυψέλη
ποσδεπ
Ανησυχία ΠΟΣΔΕΠ για τις επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Συνταγματικά τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ – Σήμα κινδύνου από την ΠΟΣΔΕΠ
Ανησυχία ΠΟΣΔΕΠ για τις επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα