Αγώνας για τη δημόσια υγεία και τη ζωή – 7 Απρίλη μέρα πανελλαδικής δράσης
Ο ΣΕΠΕ «Κώστας Σωτηρίου», και με αφορμή την 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, χαιρετίζει όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ξεπερνώντας καθημερινά τα ανθρώπινα όρια κάνει το καλύτερο δυνατό, για να περιθάλψει τους ασθενείς και να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Τα δημόσια νοσοκομεία με το προσωπικό τους, για μια φορά ακόμη, είναι στην πρώτη γραμμή και αποτελούν την ασπίδα όλων μας απέναντι στην παγκόσμια πανδημία που αντιμετωπίζουμε.

Ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για την ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, στης 7 Απρίλη και συμμετέχει στον κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων για τη δημόσια Υγεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεικνύεται το στήριγμα για τη υγεία του Λαού και δίνει τη μάχη αυτή την ώρα  παρότι με τις πολιτικές των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την εφαρμογή των μνημονίων  βρίσκεται υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο.

Είναι αυτό που δέχτηκε επιθέσεις και βρέθηκε αντιμέτωπο με την αποθέωση και πριμοδότηση της ιδιωτικής υγείας και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που:

 • προχώρησαν σε εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων  με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό - πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία,  απώλεια  πολλών κλινών  ΜΕΘ, εγκληματικό κλείσιμο  δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες περικοπές στην πρωτοβάθμια υγεία.
 •  περιόρισαν σε μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα μας αντί για 300 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους όπως είναι στη Γερμανία
 • πριμοδότησαν την  ιδιωτικοποίηση μονάδων υγείας, με απ΄  ευθείας χρηματοδότηση , αντί  στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων.  Προώθησαν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με  οικονομική επιβάρυνση των εργαζόμενων στην ίδια τη  λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας. 
 • μείωσαν από το 2009, τις  δαπάνες για τη δημόσια υγεία σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ και 2% επί του ΑΕΠ - ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 45 % χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Έτσι φτάσαμε στην πανδημία που

Ενάμιση μήνα μετά από την εμφάνιση της πανδημίας και στη χώρα μας η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει ελάχιστα μέτρα για την ενίσχυση δημόσιου συστήματος Υγείας ενώ νομοθετεί προκειμένου να πριμοδοτήσει  τα ιδιωτικά κέντρα υγείας!!!

 • Με  ΑΠΟΦΑΣΗ 24/3/20 του υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών με  ΘΕΜΑ: Επιχορήγηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με το ποσό των 30.000.000,00€  αποζημιώνει  ιδιωτικά  θεραπευτήρια – κλινικές, καθώς και ιδιώτες  για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.  Την ίδια στιγμή που αυτό μπορεί να γίνει στο δημόσιο τομέα με το 1/10 αυτών των χρημάτων!
 • Κι ενώ το άνοιγμα  νέων ΜΕΘ προχωράει απελπιστικά αργά αγνοώντας τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ, με το ΦΕΚ 13/3/20 αρ.1542 διπλασιάζει την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ. Έτσι από  800 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα σε 1600 ευρώ τη μέρα. 
 • Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Οι μόνες προσλήψεις που κάνουν στα δημόσια νοσοκομεία (νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις και τετράμηνες συμβάσεις γιατρών με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών) είναι ελάχιστες σε σχέση με τα οργανικά κενά και τις ανάγκες.
 • η μείωση του χρόνου της καραντίνας σε μια εβδομάδα για το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθώς ήδη 400 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βγει εκτός μάχης καθώς νοσούν.

Τα αιτήματα των υγειονομικών της πρώτης γραμμής είναι αιτήματα ΟΛΩΝ!

Ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε:

- Επίταξη ΤΩΡΑ, άνευ όρων, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Διορισμό ΤΩΡΑ κατά παρέκκλιση, στις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ. – Οι ανάγκες ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ούτε με συμβασιούχους ούτε με εθελοντισμό και «φιλανθρωπία» που καλεί υποκριτικά η κυβέρνηση για να κρύψει τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ. 

- Άμεσο άνοιγμα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (παλιών και νέων, σύνολο 2000 ΜΕΘ, 1500 ΜΑΦ και στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό. Άμεση αγορά αναπνευστήρων ώστε θέσεις ΜΑΦ να μετατραπούν σε θέσεις ΜΕΘ

- Υλοποίηση ΤΩΡΑ μέτρων για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

- Διενέργεια test απολύτως δωρεάν, με ευθύνη του κράτους σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και  συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος. Να μην γίνει το «μένουμε σπίτι», πεθαίνουμε σπίτι! 

- Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους - πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μέτρα πρόνοιας – όχι γκέτο.  

Η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να είναι την επόμενη μέρα της πανδημίας, πραγματική παρακαταθήκη για την κοινωνία.

Ως σύλλογος Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» για τη μέρα δράσης 7 Απρίλη  για την υγεία:

 • Αναρτούμε πανό με τα κοινά αιτήματα μας κεντρικά σημεία των περιοχών δράσης μας και τα τοπικά Κέντρα Υγείας.
 • Kοινοποιούμε το ψήφισμα σε τοπικές κοινωνίες, γονείς και καλούμε σε κοινή δράση με άλλα σωματεία και φορείς στα ΚΥ
 • Θα συμμετέχουμε στις συμβολικές δράσεις στα νοσοκομεία και μονάδες υγείας

Φοράμε τη μάσκα αλλα ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Φοράμε τα γάντια αλλά ΔΙΕΚΔΙΚουμε 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο πλαίσιο αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και άλλων προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης,  η ΔΟΕ από  τις συνδρομές των μελών της, προσφέρει 100.000 ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού που θα διατεθούν στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στην υγεία – γιατρών και υγειονομικών.

σχετικά άρθρα

Για την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο
Για την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο
Το ζητούμενο δεν είναι να κατηγοριοποιήσουμε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές, σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε σχολεία αρίστων, αλλά άριστα...
Για την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο