«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στα χρόνια της πανδημίας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Του Εμμ. Γ. Χαλκιαδάκη* (Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μάχονται, με τον δικό τους τρόπο, για να είμαστε εμείς ασφαλείς)

199 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα γιορτάζαμε  με παρελάσεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις την εθνική μας εορτή, τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία, που καθιερώθηκε να τιμάται στις 25 Μαρτίου, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, το 1838. Ταυτόχρονα, σήμερα γιορτάζεται και μία μεγάλη θρησκευτική εορτή, ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Και αν όλα αυτά φαντάζουν σε κάποιους ανεπίκαιρα στα χρόνια της πανδημίας και της απομόνωσης, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Το σύνθημα της Επανάστασης «Ελευθερία η Θάνατος», στην περίπτωσή μας, δεν είναι καν δίλημμα. Προτιμούμε την ελευθερία από τον θάνατο που καραδοκεί έξω από το σπίτι μας, την ελευθερία που υπάρχει μέσα στις καρδιές μας, την ελευθερία που σέβεται τον συνάνθρωπό μας, την ελευθερία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας και που πρέπει να θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, για να την αποκτήσουμε ξανά σε όλη της τη διάσταση και να συλλογιστούμε την αξία της.

Ας διδαχθούμε από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Μεσολογγίου. Σήμερα πολιορκούμαστε από έναν αόρατο εχθρό, αλλά αισθανόμαστε -έτσι πρέπει να νιώθουμε- ελεύθεροι μέσα σε συνθήκες πολιορκίας. Σήμερα, είμαστε «πολιορκημένοι», αλλά ταυτόχρονα πολίτες ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους. Οι έκτακτες συνθήκες δεν θα κρατήσουν για πάντα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα ούτε να παραδοθούμε.  Παραφράζοντας τον Κολοκοτρώνη, «[…] καλύτερα νὰ κοπιάσετε ὀλίγον […] καὶ νὰ ζήσετε ἐλεύθεροι εἰς τὸ ἐπίλοιπο τῆς ζωῆς σας […]». Άλλωστε, όπως, επίσης, ο ίδιος τόνισε, σε μας μένει « να ἰσάσουμε καὶ νὰ στολίσουμε τὸν τόπο» που αυτοί απελευθέρωσαν. Και θα τον φτιάξουμε… ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Η χαρμόσυνη είδηση, ο «Ευαγγελισμός», θα έρθει, αρκεί όλοι να δείξουμε υπομονή, κοινωνική αλληλεγγύη και ατομική ευθύνη. Πρέπει, όπως προτρέπει και ο μεγάλος Ν. Καζαντζάκης, να αγαπάμε την ευθύνη. Να λέμε: «Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω». Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάσουμε, ελεύθεροι, αλλά όχι «πολιορκημένοι», τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως αξίζει στην επέτειο ενός γεγονότος που οδήγησε στην ίδια την πολιτική ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους.

Χρόνια πολλά!

 

[1] Ο Εμμ. Χαλκιαδάκης διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ([email protected]).

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
Πώς το EduPlan αλλάζει τους διορισμούς εκπαιδευτικών - Η επίσημη απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Η έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν το υπουργείο επιδιώκει τη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων ή αν η...
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027