«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στα χρόνια της πανδημίας
Του Εμμ. Γ. Χαλκιαδάκη* (Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μάχονται, με τον δικό τους τρόπο, για να είμαστε εμείς ασφαλείς)

199 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα γιορτάζαμε  με παρελάσεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις την εθνική μας εορτή, τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία, που καθιερώθηκε να τιμάται στις 25 Μαρτίου, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, το 1838. Ταυτόχρονα, σήμερα γιορτάζεται και μία μεγάλη θρησκευτική εορτή, ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Και αν όλα αυτά φαντάζουν σε κάποιους ανεπίκαιρα στα χρόνια της πανδημίας και της απομόνωσης, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Το σύνθημα της Επανάστασης «Ελευθερία η Θάνατος», στην περίπτωσή μας, δεν είναι καν δίλημμα. Προτιμούμε την ελευθερία από τον θάνατο που καραδοκεί έξω από το σπίτι μας, την ελευθερία που υπάρχει μέσα στις καρδιές μας, την ελευθερία που σέβεται τον συνάνθρωπό μας, την ελευθερία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας και που πρέπει να θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, για να την αποκτήσουμε ξανά σε όλη της τη διάσταση και να συλλογιστούμε την αξία της.

Ας διδαχθούμε από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Μεσολογγίου. Σήμερα πολιορκούμαστε από έναν αόρατο εχθρό, αλλά αισθανόμαστε -έτσι πρέπει να νιώθουμε- ελεύθεροι μέσα σε συνθήκες πολιορκίας. Σήμερα, είμαστε «πολιορκημένοι», αλλά ταυτόχρονα πολίτες ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους. Οι έκτακτες συνθήκες δεν θα κρατήσουν για πάντα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα ούτε να παραδοθούμε.  Παραφράζοντας τον Κολοκοτρώνη, «[…] καλύτερα νὰ κοπιάσετε ὀλίγον […] καὶ νὰ ζήσετε ἐλεύθεροι εἰς τὸ ἐπίλοιπο τῆς ζωῆς σας […]». Άλλωστε, όπως, επίσης, ο ίδιος τόνισε, σε μας μένει « να ἰσάσουμε καὶ νὰ στολίσουμε τὸν τόπο» που αυτοί απελευθέρωσαν. Και θα τον φτιάξουμε… ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Η χαρμόσυνη είδηση, ο «Ευαγγελισμός», θα έρθει, αρκεί όλοι να δείξουμε υπομονή, κοινωνική αλληλεγγύη και ατομική ευθύνη. Πρέπει, όπως προτρέπει και ο μεγάλος Ν. Καζαντζάκης, να αγαπάμε την ευθύνη. Να λέμε: «Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω». Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάσουμε, ελεύθεροι, αλλά όχι «πολιορκημένοι», τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως αξίζει στην επέτειο ενός γεγονότος που οδήγησε στην ίδια την πολιτική ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους.

Χρόνια πολλά!

 

[1] Ο Εμμ. Χαλκιαδάκης διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ([email protected]).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα