Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης, θα επιτρέπεται για πρώτη φορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις

Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν βρίσκονται μέσα σε κοίτες ρεμάτων, παράκτιες ζώνες και περιοχές NATURA.

Σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 240.000 στρέμματα, με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο αυθαίρετα, που εξαιρούνται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης.

Με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να τεθεί σήμερα σε διαβούλευση, προβλέπονται τα εξής:

● Προχωρά η ανάρτηση ολόκληρων των δασικών χαρτών, μαζί με τις «οικιστικές πυκνώσεις», όπως είχαν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων σε πρώην δασικές εκτάσεις και είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν με χωριστό νομοσχέδιο. Η νέα διαδικασία, που θα επεκταθεί και στους ήδη αναρτημένους χάρτες, είναι απαραίτητη, αφού η προηγούμενη είχε κριθεί αντισυνταγματική με την 685/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

● Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση, ζητώντας να αποχαρακτηριστεί το ακίνητό τους και να μην εμφανίζεται ως δασικό στους αναρτημένους χάρτες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τις επιτροπές ενστάσεων για περιπτώσεις οικοπέδων που έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα μετά το 1975, οπότε ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακολουθεί το τρίτο, ακόμα πιο περίπλοκο, βήμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θέλησε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά της.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η τακτοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας αυθαιρέτων, αλλά μόνο για 30 χρόνια. Στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους αναφέρεται σαφώς ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνότητες» θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής της κατεδάφισης του αυθαιρέτου τους.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν η διαδικασία θα συνοδεύεται από την καταβολή παραβόλου και προστίμου αυθαιρέτου. Τόνισε όμως ότι θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ένταξης μιας περιοχής σε καθεστώς νομιμοποίησης για μια 30ετία. Είναι μια σωστή επιλογή, με ασφάλεια δικαίου, αφού θα έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ.

Κοινωνική ανάγκη

Αποτελεί όμως μια χρονοβόρα διαδικασία, που θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού το υπουργείο χθες διαβεβαίωσε πως θα προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη σε κάθε περιφέρεια, από την οποία θα τεκμηριώνεται η κοινωνική ανάγκη προσωρινής διατήρησης συγκεκριμένων «οικιστικών πυκνώσεων».

Από την πλευρά του υπουργείου διευκρινίστηκε αργότερα ότι η υποβολή δηλώσεων θα βοηθήσει στην καταγραφή της πραγματικής εικόνας στις συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η διαδικασία να μείνει μόνον στην καταγραφή και να μην προχωρήσει στην ουσία η αντιμετώπιση του περίπλοκου προβλήματος των αυθαιρέτων σε πρώην δασικές εκτάσεις.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει μέτρα για άλλες οκτώ ενότητες, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα ακόλουθα:

1. Επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος όλες οι πλαστικές σακούλες. Σήμερα, οι καταναλωτές πληρώνουν 0,09 ευρώ μόνον για λεπτές σακούλες, πάχους 15-50 μικρών του χιλιοστού. Διαπιστώνεται όμως ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση της χονδρής πλαστικής σακούλας πολλαπλών χρήσεων που διατίθενται στα καταστήματα χωρίς να επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

2. Συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για ανέγερση ή επισκευή ακινήτου με την υποχρεωτική συνεργασία με σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπάζων. Σε περίπτωση που στην περιοχή δεν λειτουργεί σύστημα συλλογής, ο ιδιοκτήτης θα αναλαμβάνει την ευθύνη μεταφοράς του σε κατάλληλο χώρο.

3. Ενισχύεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις γειτονιές, που σήμερα καλύπτονται από τους δήμους, ενώ αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με το κόστος σύνδεσης.

4. Επισημοποιείται η διάλυση των 36 Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων στελέχωσης και χρηματοδότησης. Στη θέση τους δημιουργείται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με έδρα την Αθήνα, που θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των περιφερειών και των Αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ο Κωστής Χατζηδάκης αγνόησε την αντίθετη άποψη των δώδεκα πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικών οργανώσεων και των εργαζομένων στους Φορείς, για να ακολουθήσει, όπως είπε, «ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης», το οποίο όμως εφαρμόζεται μόνο σε Φινλανδία και Ιρλανδία! Για τους 349 εργαζομένους, που είναι απλήρωτοι και από χρόνια σε καθεστώς ομηρίας, αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

5. Δημιουργούνται 4 ζώνες στις προστατευόμενες περιοχές, που θα οριοθετηθούν από μελέτες που έχουν ανατεθεί από διετίας και προφανώς θα αναθεωρηθούν με βάση τις νέες κατευθύνσεις.

6. Εξαιρούνται από τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων οι δασικές εκτάσεις που είχαν αποχαρακτηριστεί και είχαν δοθεί για γεωργική χρήση πριν από το 1975, γι’ αυτό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινοτικών επιδοτήσεων για αγροτικά προϊόντα. Δεν δόθηκε απάντηση αν με αυτή τη διάταξη θα καλυφθούν αγροτεμάχια που έχουν αλλάξει χρήση και έχουν π.χ. οικοδομηθεί.

7. Αλλάζουν οι ρυθμοί εκδίκασης των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, με πρόβλεψη για σύνδεση των αμοιβών των μελών των επιτροπών ανάλογα με τον όγκο των περιπτώσεων που εξετάζουν. Για τους ήδη αναρτημένους χάρτες, που καλύπτουν το 50% της χώρας, έχουν υποβληθεί 160.000 ενστάσεις. Εχουν εκδικαστεί περίπου 10.000 και, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 27 χρόνια.

8. Προβλέπεται ότι ιδιοκτήτης που υποβάλλει ένσταση και δικαιώνεται, θα εντάσσεται αυτόματα στον δασικό χάρτη με τον νέο χαρακτηρισμό και δεν θα εξαρτάται από τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν στην περιοχή του.

Η υποστελέχωση

Το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου καλύπτει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και, στο όνομα των καθυστερήσεων, εισάγει τον πιστοποιημένο ιδιώτη αξιολογητή, ενώ για το μέλλον δίνει έμφαση στο πολυδιαφημισμένο one-stop-shop, μέσω του οποίου θα δίνονται και θα ανανεώνονται όλες οι αδειοδοτήσεις για επιχειρήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 120 ημέρες, όταν σήμερα απαιτούνται 6-8 χρόνια. «Ξέχασε», όμως, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως την έλλειψη χρήσεων γης, που θα έκαναν ευκολότερη τη χωροθέτηση μιας επένδυσης. Διαδικασίες fast track για αδειοδοτήσεις υποδομών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, που ανέφερε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκκρεμούν σήμερα πάνω από 1.800 αιτήσεις.

«Το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο της Ν.Δ. αποτελεί ακόμα μια μεγάλη της απάτη, οποιαδήποτε σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ευπρόσδεκτη αλλά, ταυτόχρονα, απλώς περιττή», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Πηγή: Εφσύν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω