Warning message

Unable to retrieve https://www.instagram.com/p/B8w0qgoFGPe/?utm_source=ig_embed at this time, please check again later.
Ομόνοια
Ο αρχιτέκτονας και υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Γιώργος Παπαγκίκας μιλά για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια στην πλειονότητα των ΜΜΕ για τις εικόνες από την πλατεία Ομονοίας και τα έργα ανάπλασης που «επιστρέφουν» την παλιά εικόνα της πλατείας κατά τη δεκαετία του '60 και τα συντριβάνια-σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Ωστόσο, σοβαρούς προβληματισμούς εκφράζει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαγκίκας για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας και τον συνολικό σχεδιασμό.

Σε μακροσκελή ανάλυση για το αρχιτεκτονικό έργο, ο αρχιτέκτονας σημειώνει ως το αρχικό σχέδιο που είχε λάβει έγκριση αφορούσε την αναμόρφωση της πλατείας στη βάση του ανοιχτού διαγωνισμού του 1998.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβρη η νέα δημοτική αρχή εξήγγειλε μια «ριζική αλλαγή του σχεδίου», με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να παρουσιάζει το project «Ομόνοια όπως παλιά».

https://www.instagram.com/p/B8w0qgoFGPe/?utm_source=ig_embed

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γ. Παπαγκίκας «Οι σχετικές άδειες που είναι σε ισχύ συνεχίζουν να αφορούν απλή αλλαγή δαπεδόστρωσης, ενώ αυτές για τον νέο σχεδιασμό εξακολουθούν να μην υπάρχουν, πράγμα απολύτως λογικό γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέο διαγωνισμό. Έτσι η μνημειώδης αδιαφάνεια ενδέχεται να ακολουθηθεί από αντίστοιχου μεγέθους κωμικοτραγικότητα, ίσως με ενδιαφέρουσες συμβολικές προεκτάσεις: το δεύτερο κεντρικότερο σημείο της χώρας (μετά την πλ. Συντάγματος) θα καταληφθεί από ένα γιγαντιαίο αυθαίρετο».

Ιδιαίτερη αξία έχει η πληροφορία πως η κατασκευή και το σχέδιο εκπονήθηκε με δωρεές της τεχνικής εταιρείας Ηλέκτωρ, του Ιδρύματος Λασκαρίδη -εφοπλιστών και ιδιοκτητών ξενοδοχείων του κέντρου της πόλης (μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετάνια αλλά και άλλων που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας) και την Fontana Fountains (εταιρείας που κατασκευάζει σιντριβάνια).

«Εκεί λοιπόν που κάποιοι μπορεί να σπεύσουν να διαφημίσουν την «ευεργεσία του ιδιωτικού τομέα» και την «παράκαμψη της χρονοβόρας γραφειοκρατίας του δημοσίου» μπορούμε να διακρίνουμε και κάτι άλλο: ένα νέο στάδιο στην ιδιωτικοποίηση του σχεδιασμού του δημόσιου χώρου της πόλης. Ένας ιδιωτικός φορέας αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί την πλήρη ανατροπή της μορφής της πλατείας. Η δημοτική αρχή περιορίζεται σε ρόλο διευκολυντή, επικοινωνιακού υποστηρικτή και ακυρωτή κάθε νόμιμης διαδικασίας, ενώ οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι υπόλοιποι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους δημοτικοί σύμβουλοι, κρατούνται στην άγνοια. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες δήμου και πολεοδομίας απαξιώνονται και καταργούνται η μία μετά την άλλη», καταλήγει ο αρχιτέκτονας.

Η ανάλυση του Γιώργου Παπαγκίκα, αρχιτέκτονα, ΥΔ-Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα