ouranio toxo omixlis
Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες

Ένα ουράνιο τόξο ομίχλης απαθανάτισε ο Παναγιώτης Τσούρας την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020, στον κάμπο της Κωπαΐδας, όταν η ομίχλη είχε σχεδόν διαλυθεί υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας που θερμαίνει το έδαφος και τον υπερκείμενο αέρα. Οι περισσότεροι ίσως να μην έχουμε δει από κοντά ένα τέτοιο ουράνιο τόξο.

Τι είναι τα ουράνια τόξα ομίχλης; 

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα ουράνια τόξα ομίχλης (fogbows) σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ουράνια τόξα. Ένα μέρος του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια της ομίχλης αντανακλάται εσωτερικά μια φορά και εξέρχεται, για να σχηματίσει ένα μεγάλο κύκλο απέναντι από τον ήλιο. Η πιο σημαντική διαφορά με τα κοινά ουράνια τόξα είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που τα δημιουργούν. Τα ουράνια τόξα σχηματίζονται από σταγόνες βροχής που είναι τόσο μεγάλες ώστε οι ακτίνες που διέρχονται από αυτές ακολουθούν καλά καθορισμένες διαδρομές γεωμετρικής οπτικής. Τα τόξα ομίχλης σχηματίζονται από πολύ μικρότερα σταγονίδια ομίχλης που διαθλούν εκτενώς στο φως και τότε έχουμε το φαινόμενο της περίθλασης.

Οι ανακλώμενες ακτίνες φωτός που εξέρχονται από τα σταγονίδια διαφέρουν ως επί το πλείστον από 135° έως 150° από την προσπίπτουσα διεύθυνσή τους και παράγουν το κύριο τόξο ομίχλης με ακτίνα 30° - 45°. Η απόκλιση αντιστοιχεί στη γεωμετρική οπτική γωνία ελάχιστης εκτροπής περίπου 138° για ένα ουράνιο τόξο ακτίνας 42°.

Τα ουράνια τόξα ομίχλης είναι σχεδόν λευκά, και μερικές φορές διακρίνονται ξεθωριασμένα κόκκινα χρώματα εξωτερικά και μπλε εσωτερικά. Τα χρώματα φαίνονται έτσι, επειδή το τόξο σε κάθε χρώμα είναι τόσο ευρύ που τα χρώματα επικαλύπτονται. 
Επιπρόσθετα, όπως μπορείτε να διακρίνετε εύκολα στην φωτογραφία, υπεράριθμα διατεταγμένα τόξα ομίχλης μέσα στο κύριο τόξο παράγονται από την εποικοδομητική και καταστροφική συμβολή επικαλυπτόμενων κορυφών κύματος κατά μήκος της κύριας διαδρομής φωτός, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο μάτι να βλέπει ένα σχεδόν ενιαίο τόξο.

Πού θα τα βρείτε;

Τα ουράνια τόξα ομίχλης μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε σχηματίζεται ομίχλη και ταυτόχρονα επικρατεί ηλιοφάνεια. Συνήθως η ομίχλη είναι πυκνή νωρίς το πρωί, ενώ όταν οι ηλιακές ακτίνες διεισδύσουν στην ομίχλη τότε γίνεται πιο αραιή. Αν κοιτάξετε προς μια κατεύθυνση αντίθετα του ήλιου σε γωνία περίπου 35° - 40° όταν ο ήλιος βρίσκεται περίπου 30° - 40° ψηλά από τον ορίζοντα, τότε πολύ πιθανό να διακρίνετε ένα τόξο ομίχλης. 

Το πιθανότερο όμως είναι να εμφανιστεί αμυδρά και όχι τόσο έντονα όσο στη φωτογραφία του Παναγιώτη Τσούρα, και συνήθως είναι μεγαλύτερα από τα ουράνια τόξα. Πιο σπάνια, αν ταυτόχρονα δημιουργηθεί αραιή ομίχλη κοντά στο έδαφος και το φεγγάρι φωτίζει έντονα κοντά στον ορίζοντα, τότε μπορεί να παρατηρήσετε και πάλι ουράνιο τόξο ομίχλης.

Οι προγνώσεις τις επόμενες ημέρες δείχνουν μια έντονη θερμή μεταφορά αερίων μαζών προς τη χώρα μας, κάτι που θα δημιουργήσει πρωινές ομίχλες πάνω από την ψυχρή θάλασσα. Είναι καλή ευκαιρία να «κυνηγήσετε» τόξα ομίχλης νωρίς το πρωί και να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας είτε στα κοινωνικά μας δίκτυα Facebook, Instagram, Twitter, είτε στην ειδική φόρμα αποστολής φωτογραφιών. 

ouranio toxo omixlis

Πηγή εικόνας Εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»