skiadaresis
Όπως καταγγέλλεται, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης παύθηκε από τα καθήκοντα του αναπληρωτή προϊσταμένου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς είχε εισηγηθεί την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε

Την «χωρίς καμία αιτιολογία» παύση του αρχαιολόγου Γιώργου Σκιαδαρέση από τα καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου που ασκούσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος επιρρίπτει ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καταλογίζοντάς της «αυταρχικές, ρεβανσιστικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», καθώς ο κ. Σκιαδαρέσης «είχε εισηγηθεί εκ μέρους της ΕΦΑΠΟΘ αρνητικά στην απόσπαση και καταστροφή του μοναδικής σπουδαιότητας μνημειακού συνόλου της οδού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ».

Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι ο αρχαιολόγος «με παρρησία και υψηλό αίσθημα επιστημονικής και υπηρεσιακής ευθύνης, αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις που δεχόταν όλη την προηγούμενη περίοδο, επιμένοντας απαρέγκλιτα στην τήρηση και εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου».

Ακόμα, συμπληρώνεται:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δείχνουν, για ακόμα μία φορά, το αυταρχικό τους πρόσωπο, τιμωρώντας τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης που υπερασπίστηκε την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει:

«Η κίνηση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ αποδεικνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει με την πολιτική επιλογή της, που έχει ξεσηκώσει σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και τους ενεργούς πολίτες της χώρας. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως με εκδικητικές πρακτικές θα κάμψουν το φρόνημα των μαχόμενων αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα φιμώσουν τον επιστημονικό λόγο ή θα τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται στις αυθαίρετες και καταστρεπτικές επιλογές τους.

Στεκόμαστε στο πλάι όλων των συναδέλφων που διώκονται για την άσκηση των καθηκόντων τους στην προστασία των μνημείων. Η συγκεκριμένη κίνηση παύσης και τοποθέτησης προϊσταμένου  δια της Υπουργού καθιστά επιτακτικότερο το θέμα των κρίσεων, ώστε οι προϊστάμενοι να μην είναι έρμαια κάθε πολιτικής ηγεσίας».

Πιέστηκε να καταθέσει υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με το parallaximag.gr, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης πιέστηκε ενάμιση μήνα πριν να καταθέσει γνωμοδότηση στο ΚΑΣ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει, καταθέτοντας αντίθετα γνωμοδότηση κατά της απόσπασης. 

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού δεν είχε τακτική επικοινωνία μαζί του, ως όφειλε, για να ενημερωθεί από εκείνον για το θέμα, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρά την επιδίωξη του Προΐστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να επικοινωνήσει μαζί τους. 

Σημειώνεται ότι στη θέση επαναφέρεται πλέον ο Ιωάννης Κανονίδης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»