Το ρεπορτάζ «που όλους μας ενώνει» και η δημοσιογραφία που λείπει
Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Απόστολου Φουρνατζόπουλου έγινε «viral» για την τελευταία φράση, αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα μια όαση στο τηλεοπτικό πεδίο

Χιλιάδες είναι οι κοινοποιήσεις του ρεπορτάζ του νεαρού δημοσιογράφου Απόστολου Φουρνατζόπουλου για λογαριασμό του Kontra Channel, με τις αναρτήσεις να εστιάζουν στην τελευταία φράση του νεαρού ρεπόρτερ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται ίσως για την πιο αντικειμενική και εύστοχη κάλυψη αστυνομικού ρεπορτάζ, που διαχωρίζεται από την στείρα αναπαραγωγή των δελτίων και των διάφορων «διαρροών» της ΕΛΑΣ. Όπως έχει επισημανθεί, η προνομιακή σχέση των αστυνομικών ρεπόρτερ με την ΕΛΑΣ δεν αποτελούν προϊόν διαπροσωπικών σχέσεων ή εμπάθειας/συμπάθειας ορισμένων δημοσιογράφων, αλλά εντάσσεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου διαχείρισης, διάδοσης και μετάδοσης της πληροφορίας.

Το ρεπορτάζ θυμίζει πως η δημοσιογραφία, κατά βάση και πρωτίστως, υπάρχει για να επικρίνει και να ελέγχει την εξουσία και τους φορείς της και όχι για να «εκπυρσοκροτεί» απέναντι σε δεσμεύσεις, συμφέροντα και «συμπάθειες».

Χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολές και την τρομολαγνεία των δελτίων ειδήσεων, δίνεται η πραγματική διάσταση των γεγονότων και η ένταση των συγκρούσεων περιγράφεται με ακρίβεια και ψυχραιμία.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι η αυθαίρετη συμπεριφορά φορέων της κρατικής εξουσίας οφείλει να ελέγχεται και να καταγγέλλεται από όσους έχουν βήμα στον δημόσιο λόγο.

Και, τέλος, το ρεπορτάζ μας θυμίζει πως οι κρατικές δολοφονίες δεν μετατρέπονται σε «ατυχή περιστατικά».


 

 

σχετικά άρθρα