Καπλανίδης
Συμμετείχε σε σημαντικές παραγωγές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό - Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Μετά από σύντομη πάλη με τον καρκίνο ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης άφησε την τελευταία του πνοή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη στις 11π.μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία. Zούσε και εργαζόταν στο Παρίσι έως το 1975 που επέστρεψε στην Eλλάδα.

Είχε εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές (Mεγαλέξανδρος του Θόδωρου Aγγελόπουλου, Λούφα και παραλλαγή του Nίκου Περάκη, Fedora του Billy Wilder, Midnight express του Alan Parker κ.α.). Επίσης συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Σταύρο Τορνέ, τον Σταύρο Τσιώλη τον Δήμο Αβδελιώδη και άλλους.

Ταινίες του όπως, «Les Amants Terribles (Οι τρομεροί εραστές)«, «O Λούσιας», Tα πουλιά εδώ δεν πετούν…», «Σταύρος Tορνές O φτωχός κυνηγός του νότου» διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το ντοκιμαντέρ του «Play it again Χρήστο» για τον Χρήστο Βακαλόπουλο απέσπασε το Βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007.

Επίσης, γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά το 2009.

Τελευταία του ταινία «Η Καντίνα», κωμωδία ( 2009).

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Kινηματογραφίας του YΠΠO και του Δ.Σ. του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πολυγλωσσία
Η εποχή της πολυγλωσσίας: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ξαναγράφει τους κανόνες
Πανεπιστήμιο Πατρών: Γλώσσες, κουλτούρες και τεχνολογία συνδιαμορφώνουν ένα νέο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τοπίο που απαιτεί εξειδίκευση
Η εποχή της πολυγλωσσίας: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ξαναγράφει τους κανόνες
Μαρία Καρυστιανού
Καρυστιανού: «Περιμένω να μου ζητήσουν επισήμως να παραιτηθώ από πρόεδρος του Συλλόγου»
«Έμαθα διάφορα δυσάρεστα σήμερα - Δεν θα ανακοινώσω το κόμμα στην επέτειο των Τεμπών»
Καρυστιανού: «Περιμένω να μου ζητήσουν επισήμως να παραιτηθώ από πρόεδρος του Συλλόγου»