Thumbnail
Εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ καταγγέλλουν πως «φακελώθηκαν» στοιχεία τραυματιών, ενώ αστυνομικοί καθυστέρησαν τη διέλευση ασθενοφόρων

Παραβίαση του ιατρικού απορρήτου με φακέλωμα των προσωπικών στοιχείων τραυματιών φοιτητών και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διακομιδής τους στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ σχετικά με τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην Εφημερίδα των Συντακτών, με ευθύνη της αστυνομίας υπήρξε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου με φακέλωμα των προσωπικών στοιχείων τραυματιών φοιτητών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διακομιδής τους στο νοσοκομείο, «τρομοκράτηση» των τραυματιών που σχεδόν ανακρίνονταν και αντιμετωπίζονταν ως υποψήφιοι προς σύλληψη, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος αρκετών τραυματιών στα ασθενοφόρα, παρότι οι ίδιοι τα είχαν καλέσει.

Αναλυτικά η καταγγελία όπως τη μεταφέρει η εφημερίδα:

«Τρομοκρατική συζήτηση

Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στη Μεταπολίτευση από όσο γνωρίζουμε. Ηταν πρωτοφανή όσα έζησαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Το πρώτο παράδοξο είναι πως οι αστυνομικές δυνάμεις σταματούσαν τα ασθενοφόρα πριν καν αυτά φτάσουν στην ΑΣΟΕΕ, κάνοντάς τους έναν πρόχειρο σύντομο έλεγχο 2-3 λεπτών, πριν τους αφήσουν να περάσουν. Ελεγχαν κάθε ασθενοφόρο που κατευθυνόταν προς την ΑΣΟΕΕ. Αραγε τι όμως θα μπορούσε να κομίζει ένα ασθενοφόρο; Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο κατά την αποχώρηση του ασθενοφόρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τον ασθενή μέσα. Ζητούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία του τραυματία, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο, ενώ έκαναν και τρομοκρατική συζήτηση (τύπου “ναι, είσαι τραυματίας, αλλά μπορεί να γίνει και η προσαγωγή σου”). Οι διασώστες αιφνιδιάστηκαν, δεν είχαν καμία ενημέρωση από το κέντρο ή από τη Διοίκηση για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. Από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν ήταν καν εν γνώσει της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ηχογραφημένες οι σχετικές συνομιλίες με το κέντρο, καθώς οι διασώστες έχουν ενημερώσει για τις καθυστερήσεις στη διακομιδή εξαιτίας της παρέμβασης της αστυνομίας. Ευτυχώς δεν προέκυψε μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των τραυματιών από την απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια των αστυνομικών. Ομως καταγράφηκαν πολλές αρνήσεις των ίδιων των τραυματισμένων φοιτητών να μπούνε στα ασθενοφόρα, τα οποία είχαν καλέσει, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης σύλληψης. Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι να μεταφέρονται με δικά τους οχήματα στα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του φοιτητή με το κάταγμα στο χέρι».

 

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ συμβαδίζουν με τις μαρτυρίες των ίδιων των φοιτητών στην ΕΦΣΥΝ, οι οποίοι κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή πως δεν επιτρεπόταν επί μισή ώρα η πρόσβαση των ασθενοφόρων στην ΑΣΟΕΕ. Παράλληλα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο και είχε δώσει εντολή προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ώστε να επιτρέψει την πρωτοφανή ενέργεια των αστυνομικών.   

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»
Συζήτηση με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα» της δημοσιογράφου Χρύσας Λύκου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη...
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»
ναυτικη φωτοβολιδα
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε
Άγιος Νικόλαος: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ - Είχε ακρωτηριαστεί από φωτοβολίδα ο Μανώλης
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε