προσφυγόπουλο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Θετικοί οι τοπικοί φορείς για τη δημιουργία ξενώνων που θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Ακρως θετικά ήταν τα μηνύματα από την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και δημάρχους του Ηρακλείου και του Λασιθίου, με φόντο το προσφυγικό, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, οι τοπικοί φορείς, θα συζητήσουν το θέμα που τους τέθηκε περί φιλοξενίας σε ξενώνες ασυνόδευτων παιδιών, στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ.

« Στη συνεδρίαση αυτή θα διερευνηθεί ο τρόπος και πιθανά τα ακίνητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες, τα οποία θα «τρέξουν» στην Κρήτη οι Αναπτυξιακές και όχι ΜΚΟ, αυτό άλλωστε ζήτησαν οι τοπικοί φορείς» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε σε μικρούς ξενώνες με 30 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά. Αυτή την ώρα όπως επισήμανε στη χώρα μας υπάρχουν 4.800 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων το 93% είναι αγόρια και το 94% πάνω από 14 ετών. 1200 βρίσκονται σε ξενώνες, 960 στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, περίπου 300 φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, κάποια σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και 1000 περίπου ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που έχουν μεν ταυτοποιηθεί, δυστυχώς, βρίσκονται στο δρόμο και όχι σε δομές όπως θα έπρεπε.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στο θέμα της επιτροπείας επισημαίνοντας:

« Το θέμα της επιτροπείας έχει ήδη δρομολογηθεί και νέοι επίτροποι, υπολογίζεται 180 με το νέο χρόνο, θα μπούνε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι ο αρμόδιος Οργανισμός. Οι επίτροποι είναι ουσιαστικά σαν εισαγγελείς οι οποίοι θα βοηθούν σε όλες τις δραστηριότητες ένα παιδί, απουσία γονιών ή κάποιου τύπου οικογενειακής υποστήριξης».

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου η χρηματοδότηση των ξενώνων είναι από το AMIF, το αρμόδιο ταμείο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που χρησιμοποιεί χρήματα από την Κομισιόν και αποζημιώνει τους ξενώνες για κάθε παιδί το οποίο φιλοξενούν. Αποζημιώνει τη στέγαση και τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως το προσωπικό που είναι απαραίτητο.

« Υπάρχει χρηματοδότηση για την συγκεκριμενοποίηση των συνθηκών που έχουν οι δομές αυτές» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου που εξήγησε ότι μπορεί να απορροφήσει και κονδύλι για το πώς θα φτιαχτεί ο χώρος για να φιλοξενηθούν τα παιδιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να υπάρξουν ακόμη και αναστηλώσεις κτιρίων προκειμένου να δημιουργηθούν οι δομές, εφόσον τα ποσά είναι μέσα στο όριο που προβλέπεται.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: 4 στους 10 εργαζόμενους λένε πως η δουλεία τους δεν έχει σχέση με τις σπουδές τους
Οι μεγάλες αναντιστοιχίες στην αγορά εργασίας και το «κρυφό» έλλειμμα αξιοποίησης προσόντων
Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: 4 στους 10 εργαζόμενους λένε πως η δουλεία τους δεν έχει σχέση με τις σπουδές τους
απθ
Συμπαράσταση ΔΕΠ-ΠΑΜΑΚ στους διωκόμενους καθηγητές του ΑΠΘ – Ζητούν κατάργηση του νέου νόμου
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Ο νόμος 5224/2025 φιμώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία»
Συμπαράσταση ΔΕΠ-ΠΑΜΑΚ στους διωκόμενους καθηγητές του ΑΠΘ – Ζητούν κατάργηση του νέου νόμου
ΕΟΠΠΕΠ
Άμεση ανταπόκριση ΕΟΠΠΕΠ: Στην πλατφόρμα iek.eoppep.gr οι αιτήσεις αποφοίτων ΣΑΕΚ - Όλα λειτουργούν ομαλά!
Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ανταποκρίθηκε ο ΕΟΠΠΕΠ στον μεγάλο φόρτο αιτήσεων για τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των...
Άμεση ανταπόκριση ΕΟΠΠΕΠ: Στην πλατφόρμα iek.eoppep.gr οι αιτήσεις αποφοίτων ΣΑΕΚ - Όλα λειτουργούν ομαλά!