Thumbnail
«Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αναδεικνύει την παράνομη συνθήκη κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, πλέον και σε αστυνομικά τμήματα, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, ως μια μορφή προστατευτικής φύλαξης, ελλείψει δομών παιδικής προστασίας», αναφέρει η ΑΡΣΙΣ σε ανακοίνωσή

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για 20 ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές. Την απόφαση έκανε γνωστή η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, που έκανε και τη σχετική προσφυγή.

Επιπροσθέτως, στην ίδια απόφαση (M.Y. and others v. Greece) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έθεσε προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι αύριο, προκειμένου να απαντήσει για τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταφέρθηκαν από τα αστυνομικά τμήματα στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, για τις επιπτώσεις της κράτησης αυτής στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, καθώς και για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά των 20 ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, το σχετικό χρόνο μεταφοράς και τις ενέργειες για διορισμό επιτρόπου στα παιδιά αυτά. Σημειώνεται ότι ήδη ένα από τα παιδιά έχει μεταφερθεί σε ασφαλή ζώνη στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα, και το δικαστήριο ζητά λεπτομέρειες για τις συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών στο συγκεκριμένο κέντρο.

Όπως καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ στην ανακοίνωσή της, οι 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι εντοπίστηκαν από κλιμάκιό της στις 20 Σεπτεμβρίου, κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, υπό συνθήκες «που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». «Για κανέναν δεν είχε ορισθεί επίτροπος, ενώ δεν είχαν μέχρι τότε ενημερωθεί για το λόγο και την αναμενόμενη διάρκεια κράτησής τους», σημειώνεται και διευκρινίζεται ότι 14 από τα παιδιά κρατούνταν για λόγους προστατευτικής φύλαξης, ενώ έξι για λόγους διοικητικής απέλασης.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, το κλιμάκιο ενημέρωσε άμεσα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις συνθήκες κράτησης και την αναγκαιότητα λήξης της κράτησης και άμεσης μεταφοράς των ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, χωρίς, μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, να λάβει καμία απάντηση, ενώ την ίδια ώρα η κράτηση των ανηλίκων συνεχίστηκε και εννιά από αυτούς μεταφέρθηκαν στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας. Στις 5 Οκτωβρίου, η νομική υπηρεσία του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, υπέβαλε προσφυγή στο ΕΔΔΑ ζητώντας την παρέμβασή του στο πλαίσιο της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων.

«Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αναδεικνύει την παράνομη συνθήκη κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, πλέον και σε αστυνομικά τμήματα, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, ως μια μορφή προστατευτικής φύλαξης, ελλείψει δομών παιδικής προστασίας», αναφέρει η ΑΡΣΙΣ στην ανακοίνωσή της και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πρακτική της κράτησης των ασυνόδευτων ανήλικων στο προαναχωρησιακό κέντρο Αμυγδαλέζας, όπου, σύμφωνα με την οργάνωση, τελούν υπό κράτηση μέχρι και σήμερα 70 ασυνόδευτοι ανήλικοι, και σε αστυνομικά τμήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vrefos.jpg
Θεσσαλονίκη: Άφησαν 11 μηνών βρέφος μόνο σε μπαλκόνι – Συνελήφθησαν οι γονείς
Άφησαν βρέφος μόνο του στο μπαλκόνι και κοιμούνταν με κλειστές μπαλκονόπορτες – Συνελήφθησαν οι γονείς
Θεσσαλονίκη: Άφησαν 11 μηνών βρέφος μόνο σε μπαλκόνι – Συνελήφθησαν οι γονείς
austria anergia
Ξεσηκώνονται οι εκπαιδευτικοί για το επίδομα ανεργίας: Διαμαρτυρία στις 19/6 στη Θεσσαλονίκη
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον αποκλεισμό χιλιάδων ανέργων από τη στήριξη, με αφορμή τις νέες προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος
Ξεσηκώνονται οι εκπαιδευτικοί για το επίδομα ανεργίας: Διαμαρτυρία στις 19/6 στη Θεσσαλονίκη
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΑΥΡΟΥ
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο
«…κύλαγε το τσέρκι στην οδό Φυλής», «Ο παλιός φωνόγραφος», «Ξημερώνει Κυριακή», «Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη στην Αριστοτέλους που γερνάς».
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο