vivlioparousiasi
Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής

 

Σήφης Μπουζάκης: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΠΑΣΚ Δ/Ν) (1974-2018) ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Θέσεις, αντιθέσεις, δράσεις , συγκρούσεις, πρόσωπα. Εκδόσεις Κούλης, Πάτρα 2019, σσ. 272.

Τριαντάφυλλος Β. Δούκας,

Περσεφόνη Αθ. Σιμενή,

Διδάκτορες Ιστορίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών

Το παραπάνω βιβλίο του ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη, αποτέλεσμα κοπιαστικής εργασίας του καθηγητή σε συνεργασία με μια ομάδα πέντε έμπειρων επιστημόνων/ εκπαιδευτικών, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για συνδικαλιστική παράταξη, όχι μόνο στον χώρο των εκπαιδευτικών αλλά και ευρύτερα για τον χώρο των εργαζομένων. Ο συγγραφέας, μέσα από πρωτογενή τεκμήρια της ιστορίας της ΔΟΕ και της ΠΑΣΚ, αλλά και μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων σύγχρονων των κάθε φορά ζητημάτων που απασχόλησαν την παράταξη, μελετάει την ΠΑΣΚ από τη μεταπολίτευση μέχρι τη σύγχρονη περιπέτεια των μνημονιακών χρόνων- κάνοντας την εξιστόρηση περισσότερο ελκυστική. Πρόκειται για περιδιάβαση πορείας σχεδόν μισού αιώνα.

Τους κινδύνους της προσωπικής και αναγκαστικά συγχρονικής οπτικής, τους ξεπερνά μέσα από: α) τον πλούτο των πρωτογενών –και δευτερογενών- πηγών που διασώθηκαν στον χρόνο από φορείς της παράταξης, β) την ενδελεχή γνώση της σχετικής βιβλιογραφίας και το ιστορικό-εκπαιδευτικό πλαίσιο που παραθέτει (άλλωστε την ίδια περίπου περίοδο ο συγγραφέας δραστηριοποιήθηκε και ακαδημαϊκά), γ) το θεωρητικό οπλοστάσιο των ομάδων πίεσης/ συμφερόντων με το οποίο μελετώνται τα συνδικάτα και των θεωριών του κορπορατισμού όπου αναδεικνύεται η εξωκοινοβουλευτική συναίνεση κράτους- συνδικάτων.

Η περίοδος της μελέτης χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριόδους, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τη γενικότερη πορεία του πολιτικού κόμματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ) με το οποίο η ΠΑΣΚ συνδιαλέγεται και διαμορφώνει την πολιτική της: α) 1974-1981, β) 1981-1989, γ) 1989-2009, δ) 2010-2018.

Μέσα από την μελέτη αναδεικνύεται ο ρόλος της παράταξης: Ρόλος συνδιαμορφωτή των εκπαιδευτικών πραγμάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, μιας παράταξης ηγεμονικής στον χώρο των δασκάλων, κυρίως κατά την πρώτη οκταετία της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, την «κοινωνική στιγμή» της παράταξης, σύμφωνα με το συγγραφέα.

Τέλος, η περιδιάβαση μέσα από τις σελίδες του βιβλίου φανερώνει -παραφράζοντας και εμείς τον Ant. Gramsci- ότι η ιστορία μιας συνδικαλιστικής παράταξης (πόσο μάλλον ηγεμονεύουσας) είναι η αναμέτρησή της  με την εκπαιδευτική ιστορία του τόπου στον συγκεκριμένο χρόνο. Έτσι άλλωστε δικαιολογεί και τον υπότιτλο του βιβλίου: «Αγώνες για τη δημοκρατία και την αλλαγή στην εκπαίδευση».

1

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις