Βίντεο: Πτήση πάνω από το «Λόφο των 118 Σπαρτιατών»
Στο αιματοβαμμένο πολυβολείο, όπου 118 Έλληνες, ΕΑΜίτες ή σχετιζόμενοι με το ΕΑΜ, εκτελέστηκαν από τους ναζί το 1943

Μία διαφορετική πτήση πραγματοποιεί αυτή τη φορά το κανάλι του Youtube Haanity, πετώντας πάνω από το πολυβολείο και το «Λόφο των 118 Σπαρτιατών».

Η ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής είναι συνδεδεμένη με την εκτέλεση 118 Ελλήνων, πολλών από αυτών ενταγμένων στο ΕΑΜ, από τους Γερμανούς ναζί.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε για την ιστορία της περιοχής:

Το πολυβολείο, αν και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα, έχει μετατραπεί σε στέκι αιγοπροβάτων αλλά και διαφόρων αγρίων ζώων της περιοχής.

Πιθανώς να πρόκειται για Γερμανικό οχυρό υπό Ιταλική κατασκευή και χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το σχήμα του από ψηλά μοιάζει με «κόκαλο». Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο. Κατασκευαστικά αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα με την μορφή μονομπλόκ, δηλαδή δεν έχει χτιστά μέρη αλλά μόνο μασίφ μπετό, ενώ η εξωτερική του επένδυση έχει την μορφή πετρόχτιστης λιθοδομής.

Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι μια ιστορία πόνου που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 1943.

Όπως αφηγείται ο Λευτέρης Μανωλάκος κάτοικος Σπάρτης ετών 87...

«...ήμουν 17 ετών και εκείνα τα δύσκολα χρόνια σ' αυτή την ηλικία χαρακτηριζόσουν άνδρας και όχι παιδί. Άνδρας έτοιμος να κρατήσει όπλο, αλλά και να λάβει μέρος στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή.

Εκείνο το βράδυ όμως εγώ, όπως και πολλοί νέοι της περιοχής, έμειναν σε αδράνεια γιατί το σχέδιο ήταν επικίνδυνο και άκρως απόρρητο.

Έτσι μαζεύτηκαν 58 αντάρτες πραγματικοί άντρες και με μια καταδρομική έφοδο στο οχυρό των κατακτητών κατάφεραν να το κατακτήσουν και να σκοτώσουν πάρα πολλούς Γερμανούς. Για την ακρίβεια 18, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη μέρα οι Γερμανοί να μαζέψουν από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης αλλά και της Τρίπολης 118(10 Έλληνες για κάθε Γερμανό) επιφανείς άνδρες της εποχής, όπως τραπεζικούς, ιατρούς, δικηγόρους, ιερωμένους, φαρμακοποιούς αλλά και οικογένειες που είχαν πολλά παιδιά (μόνο άντρες). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οικογένειας Τζιβανόπουλου που έχασε και τα 4 αγόρια της (Δημοσθένης, Σωκράτης, Ιωάννης, Παρασκευάς).   

Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκαν την προηγούμενη μέρα αλλά είχε σκοπό να πλήξει όχι μόνο το φρόνημα της αντίστασης αλλά και να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον λειτουργικό κοινωνικό ιστό της πόλης της Σπάρτης».

Με πληροφορίες από urbanspeleology.blogspot.com

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας