Thumbnail
Τι καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Μόνο τα προσφυγόπουλα που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού είχαν τη δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο και να ξεκινήσουν τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΕΣΠ, τα παιδιά που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ) δεν μπορούν ακόμα να μπουν στις σχολικές τάξεις, γιατί για να ξεκινήσουν οι απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) είναι απαραίτητη η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει εκδοθεί. Επίσης, για να μεταφερθούν τα παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας και τα ΚΥΤ στις τάξεις χρειάζεται να προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς τους, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει. Τέλος, όλα τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν, αλλά αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το ΕΣΠ, έχει παγώσει στην πράξη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, καθώς και ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kindergarten
Κραυγή αγωνίας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ιεράπετρας
Ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και υλικά – Γονείς και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πληρώνουν από την τσέπη τους για βασικές ανάγκες.
Κραυγή αγωνίας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ιεράπετρας
santa-claus-1906513_960_720.jpg
Γράμμα στον Άγιο Βασίλη από το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά: Οταν οι παιδικές φωνές γίνονται μήνυμα αγάπης, ελπίδας και ανθρωπιάς
Μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία με ανθρώπινο πρόσημο στο Λαγκαδά
Γράμμα στον Άγιο Βασίλη από το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά: Οταν οι παιδικές φωνές γίνονται μήνυμα αγάπης, ελπίδας και ανθρωπιάς
ekloges
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Πρώτη δύναμη ξανά η Αγωνιστική Παρέμβαση στις εκλογές για το ΔΣ
Σταθεροί οι συσχετισμοί – Τριμελές ΔΣ για την Αγωνιστική Παρέμβαση, συμμετοχή 929 εκπαιδευτικών
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Πρώτη δύναμη ξανά η Αγωνιστική Παρέμβαση στις εκλογές για το ΔΣ