γυναίκα μοναξιά φύση
Στοιχεία πρόσφατης μελέτης που δημοσίευσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Πρωταθλήτρια» μοναξιάς αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων, όσο και την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.

Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες (το 18% ή σχεδόν ο ένας στους πέντε) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα. Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, όπου πάνω από το 40% των ανθρώπων βλέπουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, βρίσκονται η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ενηλίκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μια χώρα όπως η Πορτογαλία, η οποία θεωρείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα στην ΕΕ, το ποσοστό της κοινωνικής απομόνωσης είναι μόνο 9% έναντι 43% στη χώρα μας.

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μοναξιά

Από την άλλη, συνολικά 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ο ένας στους 14) νιώθουν μοναξιά πολύ συχνά.

Εκτός από την Ελλάδα, το 10% αγγίζει η μοναξιά και σε άλλες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία). Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία (3%), στη Φινλανδία (4%), καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία (5%).
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω νούμερα, το πρόβλημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης από ό,τι της Δυτικής και Βόρειας - κάτι που μάλλον ανατρέπει το στερεότυπο περί κοινωνικών Νοτίων και αποξενωμένων Βορείων. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι παράγοντες όπως η κακή υγεία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες (που είναι συχνότερα στη Ν. και Α. Ευρώπη) ευνοούν τη μοναξιά.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία πρόσφατης μελέτης που δημοσίευσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαιο
Βαρύ πένθος για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ – Συλλυπητήρια από πολιτική και αθλητική ηγεσία
Συγκλονισμένη η χώρα από το πολύνεκρο τροχαίο στη Ρουμανία – Μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και στον σύλλογο
Βαρύ πένθος για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ – Συλλυπητήρια από πολιτική και αθλητική ηγεσία
τάξη
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
Η παραλίγο τραγωδία σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης φέρνει ξανά στο φως την επικίνδυνη αδιαφορία των αρχών
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
xilodarmos
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της
Δύο ανήλικες την χτυπούσαν και άλλες δύο βιντεοσκοπούσαν την επίθεση
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της