Warning message

Unable to retrieve https://twitter.com/YiannisBab/status/1161996923928293379?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1161996923928293379&ref_url=https%3A%2F%2Fparallaximag.gr%2Fparallax-view%2Feinai-arkas-foni-tis-alt-right-stin-ellada at this time, please check again later.
Αρκάς
Άρθρο του Αντώνη Γαλανόπουλου για το parallaximag

Τα τελευταία δυο χρόνια ο Αρκάς έχει επικριθεί έντονα για τα σκίτσα του.  Πολλοί νιώθουν ότι έγινε μια «βίαιη» αλλαγή τόσο στο στυλ όσο και στο περιεχόμενο των σκίτσων, άλλοι καταγγέλλουν τα σκίτσα ως σεξιστικά και αρκετοί επικρίνουν την μονομέρεια που χαρακτήριζε τις πολιτικές του παρεμβάσεις.

Δεν ανήκω σε αυτούς που θαύμαζαν τον Αρκά και νιώθουν απογοητευμένοι από το πρόσφατο έργο του ούτε σε αυτούς που πιστεύουν ότι η τέχνη δεν πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο.  Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι η κρίση, η περίοδος των μνημονίων και ακόμη περισσότερο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με μια στροφή στο έργο του Αρκά. Ο Αρκάς διανύει μια πολιτική περίοδο, με διάθεση παρέμβασης και με εμφανή συντηρητικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπαμπούλιας υποστήριξε πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι ο Αρκάς εμφανίζεται πια ως μπροστάρης της Alt-Right ρητορικής στην Ελλάδα. 

https://twitter.com/YiannisBab/status/1161996923928293379?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1161996923928293379&ref_url=https%3A%2F%2Fparallaximag.gr%2Fparallax-view%2Feinai-arkas-foni-tis-alt-right-stin-ellada

Το κίνημα της Alt-Right (Alternative Right-Εναλλακτική Δεξιά) θεωρείται πως κάνει την εμφάνισή του στις ΗΠΑ περίπου το 2008. Πολλοί συνδέουν την άνοδο της Alt-Right με την εκλογή του Trump. Τέτοια φαινόμενα τα συναντούμε και στην Ευρώπη. Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, έχει μιλήσει αρκετές φορές για μια πολιτιστική αντ-επανάσταση στην Ευρώπη. Η λεπτομερής ανάλυση του κινήματος υπερβαίνει τους σκοπούς αυτού του σύντομου σχολίου. 

Βασικός άξονας του Alt-Right κινήματος είναι η σφοδρή κριτική του στην λεγόμενη πολιτική ορθότητα, η οποία συνοδεύεται από μια προσπάθεια οικειοποίησης και διαστροφής τους νοήματος της ελεύθερης έκφρασης.  Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γίνεται –ή μάλλον επιχειρείται να γίνει- στα χέρια της Alt-Right μέσο κανονικοποίησης της ρητορικής μίσους. 

Μερικά από τα κεντρικά χαρακτηριστικά της Alt-Right ρητορικής είναι η προώθηση μιας ατζέντας που υπερασπίζεται την ανωτερότητα της λευκής φυλής (white supremacy), την λευκή ταυτότητα, και μάλιστα την λευκή ανδρική ετεροφυλοφιλική ταυτότητα, η επίθεση στο φεμινιστικό και το ομοφυλοφιλικό κίνημα μέσω μιας διακωμώδησης που παρουσιάζει τα δυο κινήματα ως καρικατούρες δίχως περιεχόμενο καθώς και η κριτική στις θεωρίες κοινωνικού φύλου (βλέπε τα λεγόμενα anti-gender movements). Προφανώς και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υψηλά στην ατζέντα της Alt-Right. 

Ας επιστρέψουμε όμως στον Αρκά, ο οποίος τις τελευταίες 4 ημέρες ανήρτησε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook μια σειρά από σκίτσα με κοινή θεματολογία. Το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελούν τυπικά δείγματα της Alt-Right ρητορικής.
 

Αρκάς

Το Alt-Right κίνημα έχει μια πολιτιστική διαστάση. Η Huffington Post έχει κάνει λόγο για τον πολιτιστικό πόλεμο της Alt-Right (the alt-right culture war) ενώ ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Harvard Political Review αναφέρεται στην Alt-Right ως κίνημα αντι-κουλτούρας (counterculture). Ενάντια στην ηγεμονική κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας, των δικαιωμάτων, της πολύπολιτισμικότητας κ.ο.κ. H Alt-Right επιθυμεί να φτιάξει μια ποπ κουλτούρα για την διάδοση των ιδεών της, να επηρεάσει τις κοινωνικές νόρμες, να διευρύνει τα όρια του αποδεκτού στην δημόσια σφαίρα. 

Φαίνεται πως βρήκε, λοιπόν, τον εκφραστή της στην Ελλάδα. Τουλάχιστον, έτσι δηλώνουν οι ίδιοι οι θαυμαστές του Αρκά. Στην Αμερική τα memes ήταν ένα βασικό εργαλείο. Στην Ελλάδα μπορεί να είναι τα σκίτσα του Αρκά. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί μετά να ισχυριστεί κανείς πως ήταν απλώς χιούμορ, ένα χιούμορ που δεν μπόρεσε ο άλλος να καταλάβει.

 Πηγή: paralaximag

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
«Δεν έκανα κάτι κακό» - Τι λέει η καθαρίστρια που φωτογράφησε το κοριτσάκι στις τουαλέτες σχολείου
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής