Ο ισχυρός σεισμός του 1999 στην Τουρκία
Άρθρο του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τον ισχυρό σεισμό Izmit της Τουρκία

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΖΜΙΤ (7,6 Ρίχτερ, 17 Αυγούστου 1999, Τουρκία)
20 Χρόνια Μέτα
Ένα Ορόσημο στην Επιστημονική Γνώση – Ο προβληματισμός για την εξέλιξη

Είκοσι χρόνια ακριβώς πέρασαν από το μεγάλο σεισμό των 7.6 R που εκδηλώθηκε σε ένα τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, κοντά στην πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια), νότιο-ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας 20.000 περίπου θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές, ισοπεδώνοντας πολλές πόλεις κατά μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια σε συνδυασμό με τα ενόργανα δεδομένα, έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά μιας τεράστιας σεισμοτεκτονικής δομής μήκους χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, από την Κασπία Θάλασσα έως το Αιγαίο, η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό της «ακριβούς περιοδικότητας».

Η επίδραση του εδάφους και των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών με τις έντονες ρευστοποιήσεις εδαφών, τη δημιουργία εκτεταμένων υποχωρήσεων, την ανύψωση της επιφάνειας του εδάφους και την προέλαση των ακτογραμμών στη χέρσο, αποτελούν στοιχεία που για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο μπόρεσε η επιστημονική κοινότητα να αποτιμήσει, εντυπωσιασμένη από τη δυναμική της φύσης. Παράλληλα, ο κλάδος  της αντισεισμικής τεχνολογίας μπόρεσε και ανίχνευσε τα τρωτά σημεία των κατασκευών, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τις εκτεταμένες βλάβες τόσο σε επίπεδο πλαισίου, όσο και επίπεδο επίδρασης της τοιχοποιίας στη στατική επάρκεια. 

Το σημαντικότερο ίσως όμως στοιχείο, το οποίο προέκυψε, ήταν η συνειδητοποίηση, ότι ο Ελληνικός χώρος επηρεάζεται άμεσα από τη δράση του ρήγματος της Ανατολίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από το σεισμό της Αθήνας που εκδηλώθηκε 20 μέρες μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Το τεράστιο ενδιαφέρον τώρα, στρέφεται στην ενεργοποίηση του μοναδικού αδρανούς τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο απαντά νότια της Πόλης, στον υποθαλάσσιο χώρο και το οποίο -σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο- μπορεί να δώσει τα επόμενα 5 χρόνια σεισμό μεγέθους 7 R έως 7.5 R. Σε μία τέτοια περίπτωση, παρά τις σημαντικές προσπάθειες αντισεισμικής θωράκισης που γίνονται στην περιοχή, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, λόγω της υποβαθμισμένης αντισεισμικής επάρκειας εκατοντάδων χιλιάδων κατασκευών, καθώς και λόγω της υψηλής τρωτότητας όλων των  επί μέρους συστημάτων της Κωνσταντινούπολης και των γειτονικών περιοχών. 

Ο ισχυρός σεισμός του 1999 στην Τουρκία

Η εμφάνιση της διάρρηξης στην Προύσα, η οποία μετέθεσε τα εκατέρωθεν τεμάχη κατά 5 μέτρα, γεγονός που υποδεικνύει αντίστοιχη μετάθεση του τουρκικού χώρου προς το Αιγαίο.
 

του Ευθύμη Λέκκα

Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών 
Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και Σχεδιασμού, ΟΑΣΠ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα