Ανίχνευση φόλας
Τρεις θάνατοι ποιμενικών σκύλων από δηλητηριασμένα δολώματα

Τρεις θανατώσεις σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι ο θλιβερός απολογισμός παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων πριν από λίγες μέρες στην περιοχή της Βεύης Φλώρινας, σύμφωνα με την "Καλλιστώ" -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Συγκεκριμένα την 21η Ιουλίου η Ομάδα του προγράμματος "Life Amy Bear", που υλοποιεί η Καλλιστώ ενημερώθηκε από κτηνοτρόφο, ο οποίος είχε χάσει τρία από τα σκυλιά του την προηγούμενη ημέρα και φοβόταν ότι πιθανόν να έχουν δηλητηριαστεί.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία»

της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας διενέργησαν έρευνα στην περιοχή για τον εντοπισμό των εξαφανισμένων τσοπανόσκυλων και την αφαίρεση από τη φύση δολωμάτων που ενδεχομένως υπήρχαν στην περιοχή. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ορνιθολογικής εντόπισε νεκρό από δηλητηρίαση το ένα από τα τρία σκυλιά.

"Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στην ευρύτερη περιοχή της Βεύης και του Σκλήθρου Φλώρινας. Αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι κάτοικοι ως ενεργοί πολίτες μαζί με την τοπική κοινότητα και τους φορείς, εμείς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν μπορούμε να σταματήσουμε την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας στην Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ". 

Η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί βασική επιδίωξη τόσο του προγράμματος «Life Amy Bear», όσο και του προγράμματος "Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία" της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καθώς ο τερματισμός χρήσης τους βελτιώνει τις συνθήκες συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα και ταυτόχρονα μειώνει τις απώλειες αρπακτικών πουλιών από ανθρωπογενή αίτια, που αποτελούν τους σκοπούς των δύο προγραμμάτων αντίστοιχα, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των δύο οργανώσεων και των φορέων που υποστηρίζουν τις δράσεις τους.

«Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια μάστιγα για την άγρια ζωή αλλά και γενικότερα για τη ζωή της υπαίθρου. Κύριες αιτίες για την επιζήμια αυτή πρακτική με σκοπό τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων σχετίζονται με περιπτώσεις "αυτοδικίας" από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ή παμφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή, με περιπτώσεις εξόντωσης αδέσποτων σκύλων και με περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ των κατοίκων μιας περιοχής (π.χ. προσωπικά ζητήματα, διαμάχη για το αν μια περιοχή θα είναι βοσκότοπος ή κυνηγότοπος, θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από ποιμενικούς σκύλους κ.ά.)» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η θανάτωση των άγριων ζώων, είτε για εκδίκηση μετά από κάποια επίθεση, είτε ως τρόπος αποφυγής ζημιών, δεν αποτελεί λύση καθώς:

-Το πιθανότερο είναι πως στη θέση του ζώου που θα θανατωθεί, άλλα ζώα θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Σε αντίθεση με τη θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης είναι πραγματικά αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να αναστρέψουν τη συμπεριφορά των σαρκοφάγων και σε βάθος χρόνου να υπάρχουν πολύ λιγότερες ζημιές.

-"Η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ πιθανό να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν τον στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς)" υπογραμμίζουν η Καλλιστώ και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υπενθυμίζοντας ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία και ότι η χρήση τους διώκεται ποινικά.

Τις τελευταίες ημέρες και μετά το πρόσφατο περιστατικό, η ομάδα του «Life Amy Bear» ξεκίνησε τη διανομή δωρεάν 800 κυτίων πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων των σκύλων φύλαξης κοπαδιών και η Ομάδα Ανίχνευσης της Ορνιθολογικής έχει επιτείνει τις περιπολίες.

Πολλές φορές οι κάτοικοι γνωρίζουν σε ένα χωριό ποιοι χρησιμοποιούν τα δηλητηριασμένα δολώματα, αλλά δεν προβαίνουν σε κάποια ενέργεια, ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. Δεν πρέπει να φοβούνται να προχωρούν σε καταγγελίες, καθώς αν δεν αντιδρούν, υποθάλπουν ένα έγκλημα και το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται, υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα «Life Amy Bear» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και το Εταιρικό Σχήμα του έργου. Υλοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Αμυνταίου, την LEVER Α.Ε. και την Καλλιστώ.

Το πρόγραμμα «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα