Thumbnail
«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο» εκφώνησε η πρόεδρος

Την ενοχή του Επ. Κορκονέα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247. Αθώος κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Μεγάλη απούσα η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ενώ όπως σε κάθε συνεδρίαση, στο δικαστήριο βρέθηκαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δευτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών» εκφώνησε η πρόεδρος κ. Παντενά.

Επί της ουσίας το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρότας, σύμφωνα με την οποία «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με τον τότε συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να απαλλαγεί από την πράξη της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας ήταν κάθετο ως προς το τί συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Μέσα από 84 συνεδριάσεις, το ΜΟΔ Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέας κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Πλέον αναμένεται η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, αλλά ορίζεται ποινή κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένη ετοιμότητα για μετά τις 15 Αυγούστου στο Αιγαίο

New York Times: Η Τουρκία πήρε από τον Χίτλερ 189 τόνους χρυσού για διευκολύνσεις

Ρένα Βλαχοπούλου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ταλαντούχα σόουγουμαν
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
Αιτήσεις υποβάλλονται από 22/04/2024 και ώρα: 15:00 έως 13/05/2024 και ώρα 15:00
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
ekdromi.jpg
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών
«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή μια πραγματικότητα στην οποία οι εκπαιδευτικοί συλλαμβάνονται ή τίθενται υπό κράτηση σε ρόλο εν δυνάμει υποδίκων»
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών