Θερμοκήπια Χαλκιδική
Για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα κάνουν λόγο αγρότες της περιοχής

Ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής ελιάς και εκτεταμένη ζημία στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε καλλιέργειες ποικιλιών βερικοκιάς, έφεραν μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Χαλκιδικής, που περικλείεται από τα χωριά Σήμαντρα και Νέα Τένεδος του δήμου Προποντίδας και Βάβδος του δήμου Πολυγύρου, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγοί, που χαρακτηρίζουν τα χτεσινοβραδινά καιρικά φαινόμενα ως πρωτόγνωρα στα χρονικά των τελευταίων τουλάχιστον τριών δεκαετιών και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Άρης Τσικούρας καλλιεργεί ελιές και σιτάρι. Οι καλλιέργειές του βρίσκονται στη Νέα Τένεδο, στην περιοχή Νερόμυλος/Ροδιά. Μέσα σε λίγα λεπτά, το χαλάζι κατέστρεψε τους κόπους μηνών. «Κάνω 40 χρόνια αυτή τη δουλειά και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Κάθε ελιά έχει στη ρίζα της μια "κλούβα" (σ.σ. περίπου 25 κιλά) καρπό πεσμένη. Κι ό,τι έχει μείνει πάνω στα δέντρα είναι χτυπημένο σε τέσσερα-πέντε σημεία και σε ποσοστό 99% θα σαπίσει. Χάθηκε όλη η φετινή παραγωγή! Οι ελιές καταστράφηκαν κυρίως από το χαλάζι, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά από τους ανέμους στις βερικοκιές. Ξέρω για καλλιέργεια καϊσιάς στα Σήμαντρα, που από τα συνολικά 600 δέντρα ξεριζώθηκαν τα 550» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τσικούρας και προσθέτει: «Αύριο; Πού θα με βρει η ημέρα; Να πάω να λιπάνω ή να ραντίσω; Πού να πάω; Όλα έχουν καταστραφεί... Είμαστε σε απόγνωση... Δυστυχώς, αυτή είναι η δουλειά μας... Θα περιμένουμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ να δηλώσουμε την καταστροφή, τι άλλο να κάνουμε τώρα, θα περιμένουμε τις αποζημιώσεις...».

Ο Θωμάς Τρακατέλλης είναι αγρότης 35 χρόνια και καλλιεργεί ελιές 25. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την κατάσταση... Η χαλαζόπτωση, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους, έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά και στη φετινή παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς πολλά δέντρα -κυρίως βερικοκιές, που έχουν πιο ρηχές ρίζες- ξεριζώθηκαν... Μέσα σε περίπου δέκα λεπτά, που κράτησε το χαλάζι, συνέβη ανυπολόγιστη καταστροφή... Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί, που δεν έμειναν ελιές ούτε στο χώμα που λέει ο λόγος, ενώ ο καρπός πάνω στα δέντρα χτυπήθηκε, θα σαπίσει και θα πέσει. Έχουμε περάσει κι άλλα με τον καιρό στα χρόνια αυτά που είμαι αγρότης, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί, ούτε καν ο πατέρας μου που είναι 75 ετών το έχει ξαναζήσει». Προσθέτει ότι οι αγρότες, που «ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση», χρειάζεται τώρα να παλέψουν και με ό,τι συνεπάγεται η απώλεια της φετινής παραγωγής τους και οι ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο. «Στα Νέα Μουδανιά, όπου κατοικώ, το τοπίο είναι σαν βομβαρδισμένο, στέγες, κεραμοσκεπές κατεστραμμένες. Ήρθαν κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών. Προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της υποδομής της πόλης. Τα κτήματα θα ακολουθήσουν» σημειώνει και προσθέτει πως με βάση την ένταση των φαινομένων ήταν ευτύχημα που δεν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι.

Συγκριτικά μικρότερης έκτασης και εντοπισμένα κυρίως στις καλλιέργειες κοντά σε ακτές, ήταν τα προβλήματα στον δήμο Πολυγύρου, με εξαίρεση τη Βάβδο, όπου ήταν εντονότερα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, σημείωσε ότι παρότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της ζημίας, τα προβλήματα, που και σε αυτή την περιοχή προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι προκάλεσαν ακόμη και εκριζώσεις δέντρων, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι εντοπίζονται κυρίως στις παραλιακές περιοχές του δήμου και συγκεκριμένα στις Καλύβες, στο δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου και τη δημοτική ενότητα Ορμύλιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εμπ φυλακιο πυλη
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
Αντιδρούν οι φοιτητές για το φυλάκιο που τοποθετήθηκε δίπλα από την πύλη: "Λεφτά «δεν υπάρχουν» για τα αμφιθέατρά μας, για τα υλικά μας, λεφτά...
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021