κεντρική
Γράφει η Μένια Τζιοβάρα, πολιτική επιστήμονας νομικής Αθήνας

Όσο και αν ακουστεί περίεργο η γειτονιά  συγκαταλέγονταν στους φορείς κοινωνικοποίησης των ανθρώπων. Μετά τον πρωτογενή φορέα ήτοι την οικογένεια και τον δευτερογενή το σχολείο, ακολουθούσε η γειτονιά ως τρίτος. Δεν είναι τυχαία η δόμηση των σπιτιών που επικρατούσε στη δεκαετία του 1970 αλλά και του 1980. Μονοκατοικίες που επικοινωνούσαν κατά κάποιο τρόπο από ταράτσα σε ταράτσα. Επίσης τα πεζοδρόμια όπου τους καλοκαιρινούς μήνες έσφυζαν από φασαρία και ομιλίες καθώς όλοι έβγαζαν από μια καρέκλα και μαζεύονταν σιγά- σιγά ως ένα άτυπο υπαίθριο καφενείο. Ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων καλά κρατούσαν.  Τώρα δε ξέρεις ποιος μένει δίπλα σου….  Άσε που με τον τεράστιο όγκο των πολυκατοικιών δε ξέρεις καν ποιος μένει στη διπλανή σου πόρτα. Υπάρχει και ο φόβος τώρα της εγκληματικότητας , των διαρρήξεων , των αλλοδαπών κλπ.

Θυμάμαι τα παλιά παράθυρα , τα ξύλινα όπου είχαμε , τα οποία τα είχαμε ορθάνοιχτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κοιμόμασταν έτσι τη νύχτα! Χωρίς σίτες , χωρίς συναγερμούς, χωρίς πόρτες θωρακισμένες και δε φοβόμασταν! Τώρα και όλα τα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουμε και φοβόμαστε και μας κλέβουν. Χάθηκε λοιπόν η ανθρώπινη επαφή. Βέβαια δε όπως σε  κάθε κοινωνική σχέση όπου υπάρχει τριβή και καθημερινότητα δημιουργούνταν και προστριβές, κουτσομπολιά και σχόλια. Η γειτνίαση γενικότερα όχι μόνο από δομικής άποψης ήταν και ένας τρόπος ψυχοθεραπείας. Θα βγω και θα μιλήσω με κάποιον ακόμη κι αν δεν είχα κανέναν συγγενή ή φίλο έλεγαν κάποιοι. Θα ανταλλάξω μια κουβέντα. 

Όχι μέσω των social media, κινητών κλπ αλλά πρόσωπο με πρόσωπο. Κοινωνιολογικά και μόνο το άτομο δεν υπέφερε από απομόνωση, κατάθλιψη και όλα αυτά που μας συμβαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες. Παλαιότερα , η γειτονιά έπαιζε και το ρόλο του κοινωνικού κράτους πρόνοιας! Ναι και όμως! Δεν είχαν να φάνε κάποιοι , να ντυθούν και όμως κάποιος γείτονας ή και συλλογικά βοηθούσαν με κάθε τρόπο. Κάτι σαν υποχρέωση ηθική και αυτονόητη. Επίσης στις γειτονιές αναβίωναν και όλα αυτά τα ξεχασμένα έθιμα και παραδόσεις π.χ κάψιμο στεφανιών αλλά και το παιχνίδι των παιδιών στο δρόμο όπου τώρα δεν το βλέπεις. Άσε που οι γονείς και όχι άδικα φοβούνται να βγάλουν μόνα τους τα παιδιά μέχρι την εξώπορτα. Δεν βοηθάει βέβαια και το οικιστικό περιβάλλον πλέον εκτός από όλα τα άλλα. Δεν υπάρχουν αλάνες και υπαίθριοι χώροι. Παντού τσιμέντο και πολυκατοικία. Να σημειωθεί ότι πολλά  παιδιά δημιουργούσαν ακόμη και τη λεγόμενη εφημερίδα της γειτονιάς όπου έγραφαν τα διάφορα νέα!

Τώρα με τους σύγχρονους ρυθμούς διαβίωσης δε θέλουμε να ξέρει κανείς τίποτα για εμάς είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια.

Πέραν της νοσταλγικής διάθεσης αυτό που  πρέπει να τονιστεί είναι η διάβρωση των κοινωνικών σχέσεων , η καχυποψία και ο φόβος που ελλοχεύει στη καθημερινότητά μας. Ίσως οι πολεοδόμοι μας και όλοι όσοι ασχολούνται με την ανάπλαση των πόλεων θα μπορούσαν να άλλαζαν κάτι σιγά-σιγά όσο δύσκολο και αν ακούγεται, αλλά και εμείς οι ίδιοι ατομικά να συμμετέχουμε σε δράσεις όπως συνοικιακά συμβούλια για παράδειγμα. Ένας θεσμός ξεχασμένος όπου έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε δημάρχων να αναβιώσουν. Όχι όμως για να εξυπηρετούν πολιτικά αλλά κοινωνικά και με στόχο την τοπική ευρωστία και τον ανθρώπινο παράγοντα στο πρόσωπο του εκάστοτε κατοίκου.

Να σημειωθεί πως μαζί με τον αφανισμό της γειτονιάς εκλείπουν και τα συνοικιακά μαγαζάκια κάθε είδους είτε διατροφής είτε άλλου είδους εστίασης. Ο ανταγωνισμός και η γιγάντωση των αλυσίδων, των πολυεθνικών κλπ όπου σαφώς όλοι μας εξυπηρετούμαστε καλά κρατεί. Εν ολίγοις μέσα σε λίγες δεκαετίες το αστικό περιβάλλον έχει αλλάξει τόσο πολύ έτσι ώστε να επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η σύγχρονη κοινωνία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα