Thumbnail
Από την ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση

Στο πλαίσιο δράσεων για το 15ο Athens Pride, η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση προετοιμάζει μια σειρά από δράσεις. Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ισότητα απέναντι στις διακρίσεις, κυκλοφορεί το βιβλίο "Ζακ / Zackie Oh - Ένα βιβλίο για τον Ζακ", στην μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Η σχετική ανακοίνωση:

Κυκλοφορία βιβλίου 8.6.2019 | Athens Pride | Περίπτερο Στέγης Ιδρύματος Ωνάση | Πλατεία Συντάγματος

Στην πλατεία Συντάγματος, κάτω από το μεγάλο ουράνιο τόξο του περιπτέρου της Στέγης, θα πωλείται το βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο, το οποίο συνεκδίδει η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση με τον εκδοτικό οίκο "Το Ροδακιό". Το βιβλίο «Ζακ / Zackie Oh» θα είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη ζωή του drag περφόρμερ και οροθετικού ακτιβιστή και να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του στον αγώνα για τη νομική δικαίωση του άδικου θανάτου του. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στη ΣΤΕΓΗ.

Το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» ξεκίνησε το 2016 σαν ένα project κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του νεαρού LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου από τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή. Συναντήσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις, ζυμώσεις με τον Ζακ οδήγησαν στη δημιουργία μιας συρραφής λέξεων, σκέψεων και εικόνων.

Ατόφιες σκηνές καθημερινού πάθους και αγώνα, προβληματισμοί για την ύπαρξη, τον έρωτα και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, γκλίτερ, χιούμορ, απογοητεύσεις, συναισθήματα, hashtags, αυθόρμητοι διάλογοι. Ένα βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο ενός ανθρώπου που γοητεύει με τον ανεπιτήδευτο, βαθιά πολιτικό λόγο του. Στις σελίδες του, αποτυπώνεται η καθημερινότητα του Ζακ από την εσωστρέφεια της ιδιωτικότητάς του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια του alter ego του, drag queen Zackie Oh. Και μέσα στην ιστορία του Ζακ εγγράφεται ταυτόχρονα η διαρκής προσπάθεια μιας κοινότητας για ισότητα και σεβασμό.

«Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο». Η Μαρία Λούκα και ο Αλέξανδρος Κατσής ολοκληρώνουν το έργο που είχαν ξεκινήσει με τον Ζακ. Oι εκδόσεις «Το Ροδακιό» και η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση αναλαμβάνουν την έκδοση του βιβλίου «Ζακ/Zackie Oh» που θα κυκλοφορήσει από αρχές Ιουνίου αρχικά στο Pride και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε ελληνικά και αγγλικά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ.

«Ο Ζαχαρίας χωράει σε πολλές λέξεις και εικόνες. Τον βλέπεις στους τοίχους, στις ζωγραφιές ενός παιδιού στα Εξάρχεια, σε αφίσες στο Γκάζι, σε συνθήματα στο Χαλάνδρι. Είναι παντού. Και θα είναι. Αέρινος και ελεύθερος σε κάθε γωνιά της πόλης», λέει ο αδελφός του, Νίκος Κωστόπουλος. Ο άγριος θάνατος του Ζακ λειτούργησε σαν μια τραγική υπενθύμιση πως ο αγώνας ενάντια στην ομοφοβία και τη βία δεν έχει κερδηθεί. Όσο όμως υπάρχει αλληλεγγύη, όσο μιλάμε, συζητάμε, σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, τόσο οι εκφράσεις μίσους θα περιορίζονται, μέχρι να εξαλειφθούν τελείως. Η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει από την πρώτη στιγμή την έρευνα για τη διαλεύκανση της ακόμη ανοιχτής υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Μέσα από το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» και την ταινία “Faster than Light” των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, αναδεικνύονται τολμηρές φωνές της Αθηναϊκής LQBTQI+ κοινότητας, ένα άνοιγμα στην ετερότητα που μας γεμίζει, μας αλλάζει, μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα λίγο αλλιώς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...