Thumbnail
Το πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, βασίζεται στο υπερπλεόνασμα που θα έχει η οικονομία από φέτος έως και το 2024, υπεραπόδοση που αναμένεται να ανατρέψει και το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου.

Ολόκληρο το πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας βασίζεται για πρώτη φορά όχι στην υπεραπόδοση της οικονομίας τον περασμένο χρόνο αλλά στο υπερπλεόνασμα που θα έχει από φέτος έως και το 2024.

Αυτή δηλαδή που αμφισβητούσε το ΔΝΤ το 2017 όταν πίεσε και τελικά επέβαλε την προνομοθέτηση της μείωσης των παλιών συντάξεων για φέτος (που δεν έγινε) και την μείωση του αφορολόγητου για το 2020 για την οποία και χθες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα εφαρμοστεί.

Η υπεραπόδοση, η οποία αναμένεται να ανατρέψει και το μέτρο του αφορολόγητου, φτάνει σωρευτικά τα 5,54 δισ. ευρώ. Αναλύεται σε υπερπλεόνασμα 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 ,800 εκ ευρώ το 2020, 1,22 δισ. το 2021 και 2,33 δισ. ευρώ το 2022.

Μάλιστα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει εντός Ελλάδας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο με την αναστροφή του μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου το 2020, ακολουθείται για πρώτη φορά η τακτική της εγγύησης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3 % του ΑΕΠ) που θα εγγυάται στην ουσία το 1% του ΑΕΠ από τα 3,5% του ετήσιου πλεονάσματος από το 2019 έως το 2022. Με αυτήν την εγγύηση σε ρευστό θα είναι πιο εύκολο να πειστούν οι θεσμοί να επιτρέψουν πρόωρα μέτρα και για το 2019 και για το 2020.

Το πακέτο του 2019

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
κρέας
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;