Thumbnail
Οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί την Πρωτομαγιά του ’44 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Tετραήμερες θα είναι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η μαζική αυτή εκτέλεση έγινε λίγο πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίποινα για τη δολοφονία λίγες μέρες πριν του υποστράτηγου των ναζί, Φραντς Κρεχ, στους Μολάους Λακωνίας.

Επελέγησαν (από την ελληνική δωσιλογική κυβέρνηση τότε) 200 Ελληνες πατριώτες αντιστασιακοί που ήταν εξόριστοι ήδη επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, στην Ανάφη και στον Αϊ-Στράτη. Οι εκτελεσθέντες κρατούνταν στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Νωρίς το πρωί μετά το προσκλητήριο, εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μελλοθανάτων που είχε συνταχθεί στα γραφεία των Ες Ες και της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Μέρλιν. Οι 200 μεταφέρθηκαν στο Σκοπευτήριο με δέκα φορτηγά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγραφαν σημειώματα και τα πετούσαν στον δρόμο. Η πλειονότητα των 200 ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Στη μνήμη τους ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τετραήμερο εκδηλώσεων από 3 έως 6 Μαΐου, ενώ χθες, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα δημοτικών κινήσεων της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και άφησαν ένα γαρίφαλο στα κελιά της φυλακής των ναζί όπου μαρτύρησαν Ελληνες αντιστασιακοί, στο ναζιστικό μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου (παρόντες ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, αφού μεταξύ των κρατουμένων του Μπλοκ 15 ήταν και ο πατέρας του, Γιώργος, φοιτητής τότε και μέλος της ΕΠΟΝ Πειραιά, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Νάσος Ηλιόπουλος).

To Πρόγραμμα

Εκδηλώσεις 3-6 Μαΐου

● ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/5/2019

Χαϊδάρι (Δημαρχείο), στις 20.00: θεατρική παράσταση «Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι».

● ΣΑΒΒΑΤΟ 4/5/2019

Καισαριανή:

18.00 αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο.

20.30 συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Χαϊδάρι:

18.30 Εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές μέσα στον χώρο του Μπλοκ 15.

● ΚΥΡΙΑΚΗ 5/5/2019

Καισαριανή:

10.00 συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

11.00 εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές μέσα στον χώρο εκτέλεσης.

19.30 Εκδήλωση - Συζήτηση: «Το ποδόσφαιρο στην Αντίσταση» - ομιλίες από τους Νάσο Μπράτσο, Γιάννη Γεωργάκη, Φιλιώ Τόλιου στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Χαϊδάρι:

20.00 πολιτιστική εκδήλωση με την «Αθηναϊκή κομπανία» στην πλατεία Δημαρχείου.

● ΔΕΥΤΕΡΑ 6/5/2019

Καισαριανή:

17.00 ονομασία 4 θυρών προς τιμήν των 4 Καισαριανιωτών ποδοσφαιριστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 1940-48 (Ν. Κεχαγιάς, Γ. Μουστάκης, Μ. Μεσάδος, Μ. Ψούνης) στο Δημοτικό Στάδιο «Μ. Κρητικόπουλος».

17.30 ποδοσφαιρικός αγώνας ενάντια στον φασισμό μεταξύ των παλαιμάχων του Εθν. Αστέρα και του Απόλλωνα Ν. Σμύρνης στο Δημοτικό Στάδιο «Μ. Κρητικόπουλος».

Ο ιστορικός χώρος του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς καθώς και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (4, 5 Μαΐου) θα είναι ανοιχτό 7.00-14.00 και 16.00-21.00.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων