Thumbnail
Χρήσιμες Συμβουλές

Ο τραυματισμός τεσσάρων ανθρώπων στην Ακρόπολη και οι καταιγίδες των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας, και όχι μόνο, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας των πολιτών.

Το meteo.gr δημοσίευσε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φυσικό φαινόμενο (δείτε εδώ). Παράλληλα εξέδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας.

Πιο αναλυτικά:

  • Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
  • Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
  • Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
  • Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
  • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
  • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
  • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
  • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
  • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό

  • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
  • Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

Πληροφορίες από το the Thalos project 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αδεδυ
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας αύριο Τρίτη – Πορείες και συγκεντρώσεις για την επαναφορά 13ου και του 14ου μισθού
Κινητοποιήσεις στο Δημόσιο με αιχμή τα δώρα και τους μισθούς
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας αύριο Τρίτη – Πορείες και συγκεντρώσεις για την επαναφορά 13ου και του 14ου μισθού
Κυριάκος Μητσοτάκης, διάγγελμα
Συνταγματική αναθεώρηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τον φάκελο «άρση μονιμότητας» στο Δημόσιο
Τι ώρα αναμένεται σήμερα το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Συνταγματική αναθεώρηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τον φάκελο «άρση μονιμότητας» στο Δημόσιο
θρανία
Αναστάτωση στα σχολεία της Λήμνου: Κενά και διαρκείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών έως τον Φεβρουάριο
Σε καθεστώς διαρκούς αστάθειας τα σχολεία της Λήμνου
Αναστάτωση στα σχολεία της Λήμνου: Κενά και διαρκείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών έως τον Φεβρουάριο
pinakides_6.jpg
Αλλαγή εποχής για τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα
Το μοντέλο που ισχύει εδώ και δεκαετίες – τρεις χαρακτήρες και τέσσερα ψηφία, με τον διακριτικό κωδικό “GR” στο αριστερό μπλε πλαίσιο – έχει σχεδόν...
Αλλαγή εποχής για τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα