Thumbnail
Πώς λειτουργεί η απάτη

Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται και απλώνεται η εξάρτηση των πολιτών από την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, οι κυβερνοεγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους εκμετάλλευσης των τρωτών σημείων και των πληροφοριών πρόσβασης. Μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών επιχειρεί να δώσει η έκθεση για το έγκλημα Cyber-Telecom 2019, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, από την Europol και την Trend Micro. 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθίσταται εναλλακτική λύση χαμηλού κινδύνου έναντι του παραδοσιακού οικονομικού εγκλήματος. Το μειωμένο κόστος και η αυξημένη διαθεσιμότητα εξοπλισμού hacking σημαίνει ότι αυτό το είδος απάτης είναι σε άνοδο. Το κόστος της απάτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην καρδιά της, αυτή η απάτη είναι η κατάχρηση προϊόντων τηλεπικοινωνιών (κυρίως τηλεφώνων και κινητών τηλεφώνων) ή υπηρεσιών με σκοπό την παράνομη απόκτηση χρημάτων από έναν πάροχο υπηρεσιών επικοινωνίας ή από τους πελάτες του. Ο κύριος στόχος των εγκληματιών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες που κυμαίνονται από απλές έως εξαιρετικά περίπλοκες απάτες:

- Κλήσεις Vishing (συνδυασμός των λέξεων Voice και Phishing). Το Vishing είναι μια τηλεφωνική απάτη στη διάρκεια της οποίας τα θύματα αποκαλύπτουν προσωπικές, οικονομικές ή πληροφορίες ασφαλείας τους ή μεταφέρουν χρήματα στους απατεώνες.

- Wangiri- Ιαπωνικά για «ένα κουδούνισμα και παύση κλήσης»- Ένας απατεώνας θα δημιουργήσει ένα σύστημα για να καλέσει μεγάλο αριθμό τυχαίων αριθμών τηλεφώνου. Κάθε κλήση χτυπά μια φορά και στη συνέχεια κλείνει, αφήνοντας μια αναπάντητη στα τηλέφωνα των παραληπτών. Οι χρήστες βλέπουν συχνά την αναπάντητη κλήση και, πιστεύοντας ότι είναι νόμιμη, καλούν τον αριθμό πίσω.

- Η Διεθνής Απάτη Διαμοιρασμού Εσόδων (IRSF) υπήρξε το πιο καταστρεπτικό σύστημα απάτης μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει τη μεταφορά χρηματικών ποσών με βάση τη διεθνή εμπιστοσύνη μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων. Απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να λήξει ο χρόνος τήρησης των αρχείων καταγραφής πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί η απάτη

1. Οι εγκληματίες αποκτούν τηλεφωνικούς αριθμούς από τους παρόχους υπηρεσιών IPRN (International Premium Rate Number). Η Europol διευκρινίζει ότι δεν είναι απατεώνες όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN. Υπάρχουν νόμιμοι φορείς που προσφέρουν γνήσιες υπηρεσίες.
2. Δημιουργούν μεγάλο αριθμό διεθνών κλήσεων προς αυτούς τους αριθμούς, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα botnets ή διακομιστές που «τρέχουν» κλεμμένες κάρτες sim. 
3. Οι ψευδείς κλήσεις μπορούν να περάσουν 6 ή 7 φορείς τηλεπικοινωνιών για να φτάσουν στο σημείο τερματισμού τους 
4. Τελικά, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα μπλοκάρουν τις κλήσεις προς τους αριθμούς IPRN 
5. Οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN μοιράζονται τα κέρδη με τους εγκληματίες.

Δείτε το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

γραφημα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας