Το υπ. Άμυνας παραχώρησε στρατόπεδο σε Δήμο - Το αίτημα είχε υποβληθεί το... 1952!
Πρόκειται για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά

Ένα αίτημα δεκαετιών της κοινωνίας των Χανίων που άρχισε να εκδηλώνεται το 1952, αυτό της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ικανοποιείται 67 χρόνια μετά, καθώς σήμερα στο δημαρχείο της πόλης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας συνυπέγραψαν το πλαίσιο συμφωνίας για την παραχώρηση του στρατοπέδου στον δήμο Χανίων.

Η παραχώρηση του στρατοπέδου στον δήμο και στην κοινωνία των Χανίων ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης τον Νοέμβριο του 2017 και όπως επισημάνθηκε σήμερα, κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, το στρατόπεδο θα αξιοποιηθεί σε όλη του την έκταση για την κάλυψη των αναγκών σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής και για άλλες δράσεις.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη των βουλευτών Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων.

«Η λογική είναι ό,τι δεν χρησιμοποιείται επιχειρησιακά και δεν έχει επιχειρησιακή αξία για τις Ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Αυτό γίνεται εδώ στα Χανιά, αυτό θα γίνει και στο Ηράκλειο και παράλληλα γίνονται ενέργειες για τη Λάρισα και την Κοζάνη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, που παράλληλα εκτίμησε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να «περάσει» στο Δήμο.

«Γύρω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της πόλης αναπτύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην πόλη των Χανίων. Είναι μια μεγάλη στιγμή σήμερα, διότι ένα αίτημα το οποίο είχε διεκδικηθεί από τα κινήματα και τους πολίτες αυτής της πόλης φθάνει στο σημείο να επιτυγχάνει τον στόχο του. Η παρούσα κυβέρνηση κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του χώρου του στρατοπέδου στην κοινωνία. Είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα, γιατί ο αγώνας δικαιώνεται και θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος υπέρ των πολιτών των Χανίων», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Εγώ χαίρομαι που σήμερα πατάμε τα πόδια μας σε έναν δημόσιο ελεύθερο χώρο που με την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα τον «γεύονται» οι επόμενες γενιές της χανιώτικης κοινωνίας. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Για νίκη της κοινωνίας και του κινήματος των πολιτών έκαναν λόγο οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων ικανοποιείται», επεσήμανε η κ Βαγιωνάκη, ενώ ο κ Μπαλωμενάκης τόνισε ότι « η κυβέρνηση με μεγάλη προσπάθεια και συντονισμό ικανοποίησε ένα παλλαϊκό αίτημα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τα Χανιά μας. Μια διεκδίκηση πολλών δεκαετιών του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας υλοποιείται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και του δήμου Χανίων, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον δήμο μας σε 15 μήνες από σήμερα, όπως εκτιμάται.

Με τη σημαντική αυτή για τον δήμο μας παραχώρηση, καλύπτουμε μεγάλες ανάγκες σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2017.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, που είχαμε και που έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τους προκατόχους του, τους δύο Χανιώτες υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, τους βουλευτές μας, το δημοτικό μας συμβούλιο, που ενέκρινε τις ενέργειές μας, καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το αίτημα της κοινωνίας των Χανίων».

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας, οι τρεις υπουργοί, συνοδευόμενοι από τους τοπικούς βουλευτές και τον δήμαρχο, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής 2021: Πως θα κινηθούν οι βάσεις

Τουρισμός για όλους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κλειστά Σχολεία λόγω καύσωνα την Πέμπτη - Που κλείνουν

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2021

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

kyrillos.jpg
Επίθεση με βιτριόλι: Κινδύνευσε να χάσει το μάτι του ο Μητροπολίτης Κηφισιάς
Ένα βήμα πριν χάσει το ένα του μάτι βρέθηκε ο μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος, μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες, στη Μονή Πετράκη, το...
Επίθεση με βιτριόλι: Κινδύνευσε να χάσει το μάτι του ο Μητροπολίτης Κηφισιάς
πανεπιστήμιο αιγαιου
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παράταση στις αιτήσεις έως τις 26 Ιουνίου - Ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου εξ ολοκλήρου με ασύγχρονο και εξ αποστάσεως τρόπο τα ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -...
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
kerameos maska
Ο «διάλογος» ως κακόγουστο αστείο και άσκηση υποκρισίας και θράσους
Ο διάλογος με την εντυπωσιοθηρία, την υποκρισία, την προκλητική αλαζονεία και την πολιτική απρέπεια που εκπροσωπεί η κυρία Κεραμέως είναι εξαρχής...
Ο «διάλογος» ως κακόγουστο αστείο και άσκηση υποκρισίας και θράσους
kinitopoiisi diorismoi
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας την Τρίτη
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών - Κάλεσμα του ΣΕΠΕ Κερατσινίου - Περάματος
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας την Τρίτη