Thumbnail
Το σκεπτικό της απόφασης

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ίδρυση και λειτουργία του Ναού της Αγίας Τριάδος – Παναγίας Ελευθερώτρια στο Βοτανικό κοντά στο χώρο που ανεγείρεται το Ισλαμικό Τέμενος. 

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση του (560/2019)  απέρριψε την  αίτηση που είχαν καταθέσει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και  153 πολίτες ζητώντας την ακύρωση απόφασης της ΕΛΑΣ που δεν επέτρεπε τη λειτουργία του ναού των παλαιοημερολογιτών. 


Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως η ίδρυση του εν λόγω Ιερού Ναού δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επιλογής χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση η κατασκευή του.

Όπως υπογραμμίζουν στην απόφαση τους οι δικαστές, η ίδρυση Ιερού Ναού στην επίμαχη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς ενώ  επισημαίνουν ότι και εάν ακόμα θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία Ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται  προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι Ναοί της θρησκευτική αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον τα κτίρια αυτά προορίζονται για την  εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο που ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας  είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν ήταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν προκειμένου  να ανεγερθεί το Ισλαμικό Τέμενος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025