Thumbnail
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης σε τοπικό επίπεδο

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου συνυπέγραψαν τη «Διακήρυξη των Αθηνών» κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης - τοπικές Στρατηγικές & Πρωτοβουλίες».

Το συνέδριο διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, ως συντονιστή του προγράμματος Practicies, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια στις πόλεις, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι οργανωμένες δημοκρατίες της Δύσης και της Ευρώπης κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ενδογενή εξτρεμιστική βία που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Εξτρεμιστική βία που είχε – κατ’ επίφαση τουλάχιστον - πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα ζούμε ένα κόσμο με πολλαπλές εστίες εμπόλεμων ζωνών και κύριο χαρακτηριστικό τη ρευστότητα λόγω των μεγάλων προσφυγικών – μεταναστευτικών μετακινήσεων προς την Ευρώπη.

Η ρευστότητα αυτή αφήνει πρόσφορο πεδίο στους επαγγελματίες του ισλαμιστικού εξτρεμισμού να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επιχειρήσουν την στρατολόγηση νέων μελών. Χρειάζεται συνεπώς ιδιαίτερη επαγρύπνηση προς κάθε κατεύθυνση.

Εξίσου όμως χρειάζεται επαγρύπνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, που συστηματοποιώντας φοβικά επιχειρήματα από την κοινωνική, πολιτισμική και θρησκευτική διαφορετικότητα, προβαίνει, ατομικά ή συλλογικά, σε ακραίες τρομοκρατικές πράξεις. Το παράδειγμα στη Νέα Ζηλανδία είναι νωπό ακόμη.

Δεν έχουμε περιθώρια για βιαστικές και εύκολες αναλύσεις. Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη κρίση αυτή με βάση τις αξίες και τις αρχές της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Η Ελλάδα, από τη γεωπολιτική της θέση, βρίσκεται στο δρόμο των μαζικών προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπης. Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, αντιμετώπισε αυτά τα χρόνια το πρόβλημα με επάρκεια, σοβαρότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε την ανθρωπιστική συμπεριφορά που επέδειξε ο ελληνικός λαός απέναντι σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους.

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για ενδεχόμενη απόπειρα διέλευσης ατόμων που μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς.

Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Όταν φτάνει στις διωκτικές αρχές και στην Αστυνομία το ζήτημα τότε έχει ήδη εμφανισθεί το πρόβλημα.

Συνεπώς Κεντρική εξουσία – Τοπική αυτοδιοίκηση και Κοινωνία πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπισθεί η ανάπτυξη εξτρεμιστικών δράσεων. Αυτό σημαίνει πλήρη ενσωμάτωση των μεταναστών προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, φιλόξενες δομές φιλοξενίας, πάταξη κάθε φύσεως εκμετάλλευσης τους, με μια λέξη εξουδετέρωση των όρων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν κάποιους από αυτούς στην εξτρεμιστικές εκτροπές».

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, στην ομιλία της μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας, σε συνέχεια της Διακήρυξης της Νίκαιας το 2017, σηματοδοτεί ένα βήμα της συντονισμένης προσπάθειας για την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα βοηθήσουν και θα φέρουν αποτέλεσμα τόσο στην πρόληψη, που είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, όσο και στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ριζοσπαστικοποίηση, με την σύγχρονη κακή εκδοχή της, δηλαδή η διαδικασία ενστερνισμού εξτρεμιστικών ιδεολογιών και συμπεριφορών που μπορούν να οδηγήσουν στη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, αποτελεί όχι μόνο πολυσύνθετο φαινόμενο, αλλά και ένα από τα πιο επίκαιρα και δισεπίλυτα προβλήματα των ημερών μας.

Και εκείνο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, πλέον, είναι πως η ριζοσπαστικοποίηση δεν σχετίζεται μόνο με την θρησκευτικά υποκινούμενη τρομοκρατία και εξτρεμισμό, αλλά και με τις άλλες μορφές βίας - τις πολιτικά υποκινούμενες. Η οικονομική κρίση, η έξαρση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ο εθνικισμός και άλλα τέτοια φαινόμενα έχουν συμβάλει σε αυτή την επέκταση.

Παρότι όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία γραμμική σύνδεση της ριζοσπαστικοποίησης με την τρομοκρατία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τη δεύτερη, ειδικότερα με τη μορφή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, πρέπει να κατανοήσουμε την πρώτη.

Η έννοια της ασφάλειας είναι από τη φύση της φορτισμένη με διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες, και θα πρέπει να αναζητηθεί ο κοινός παρονομαστής μιας ευρύτερης συμφωνίας σε μία στρατηγική για την εσωτερική ασφάλεια.

Πρέπει να κάτσουμε μαζί όλος ο πολιτικός κόσμος και να αποφασίσουμε τι ασφάλεια θέλουμε και πώς θα την επιτύχουμε. Βλέπετε τι έγινε, πρόσφατα, στη Νέα Ζηλανδία.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, επειδή μιλάμε για θέματα ασφάλειας, σε πολύ δύσκολες, ρευστές και απρόβλεπτες καταστάσεις, ο διάλογος στα θέματα ετούτα δεν μπορεί να είναι εμποτισμένος από ιδεοληπτικούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, αλλά όσο το δυνατόν ευρύτερος και συνεργατικός. Και μιλώ και για το εσωτερικό των χωρών μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η συνεργασία όλων των φορέων του δημοσίου τομέα, που ήδη επιτυγχάνεται σε αρκετά ερευνητικά έργα, να γίνει πράξη και σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών. Ειδικότερα στη ριζοσπαστικοποίηση η συνεργασία της Αστυνομίας με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και την κοινωνία είναι θεμελιώδες προαπαιτούμενο. Οι καταξιωμένες υπηρεσίες του ΚΕ.ΜΕ.Α θα συμβάλλουν εποικοδομητικά και θα αποτελέσουν αρωγό στην προσπάθεια αυτή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού