Thumbnail
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Μια πραγματική Οδύσσεια, και ώρες αγωνίας, έζησαν το βράδυ της Τρίτης λιμενικοί, γιατροί, αλλά και οι γονείς ενός βρέφους μόλις 9 μηνών, που έπρεπε να μεταφερθεί κατεπειγόντως από τη Σκόπελο σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, για να σωθεί η ζωή του. Και ενώ θεομηνία έπληττε τις Σποράδες με βορειοανατολικούς ανέμους να πνέουν με ένταση 11 μποφόρ και τεράστια κύματα.

Μοναδική λύση για τη μεταφορά του βρέφους ήταν ένα μεγάλο 11μετρο φουσκωτό σκάφος, του Χάρη Καραμεσίνη, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, που ξεκίνησε μέσα στη θεομηνία από το Λουτράκι, έφτασε στον όρμο του Αγνώντα και παρέλαβε το μωράκι, μαζί με τον παιδίατρο Κ. Σταμούλη, τον παθολόγο Χρ. Λάσκο και έναν λιμενικό, για να προσεγγίσουν το μήκους 165 μέτρων δεξαμενόπλοιο «Ειρήνη», υπό ελληνική σημαία και πλήρωμα αμιγώς Έλληνες, που προθυμοποιήθηκε να πλησιάσει στα δύο μίλια τον Αγνώντα, ώστε να παραλάβει το βρέφος και τους συνοδούς.

Η θύελλα που επικρατούσε ήταν πρωτόγνωρη, κατεβλήθησαν προσπάθειες υπεράνθρωπες, τα κύματα ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα και ενώ το φουσκωτό κατάφερε να προσεγγίσει το δεξαμενόπλοιο, ήταν αδύνατη η άνοδος με ανεμόσκαλα στο μεγάλο πλοίο παρά τις προσπάθειες όλων.

Αμέσως δόθηκε εντολή από τον λιμενάρχη Σκοπέλου Γιώργο Γκάρα να επιστρέψει το φουσκωτό στον όρμο του Αγνώντα, γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος να βυθιστεί το σκάφος.

Το 9 μηνών βρέφος, η υγεία του οποίου ήταν πολύ επιβαρυμένη με εντερικά προβλήματα, έπρεπε να μεταφερθεί πάση θυσία στην Αθήνα και τρεις ώρες αργότερα, με εντολή του Αρχηγείου απογειώθηκε εκ νέου Super Puma από τη Λήμνο, το οποίο κατάφερε να παραλάβει το μωράκι και να το μεταφέρει στην Ελευσίνα, όπου και νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιχειρηματίας Χάρης Καραμεσίνης, ο οποίος δραστηριοποιείται σε Σκόπελο, Μύκονο και Κύπρο είπε ότι «το μόνο που σκέφτηκα εκείνες τις δύσκολες στιγμές ήταν να σωθεί το βρέφος. Το σκάφος μου ήταν η μόνη λύση και επειδή είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών καταλάβαινα την αγωνία των γονιών για το παιδί τους. Ρίξαμε το σκάφος στη θάλασσα, εν μέσω θύελλας και κάναμε το καθήκον μας ως άνθρωποι. Θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί και είμαι διπλά χαρούμενος που το παιδάκι σώθηκε και ξεπέρασε τον κίνδυνο».

Αλλά και για τον λιμενάρχη Σκοπέλου Γιώργο Γκάρα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήταν ό,τι πιο δύσκολο έτυχε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με τεράστιους κινδύνους μέσα στη θύελλα που επικρατούσε. Το πιο εύκολο ήταν να ζητήσουμε από τον κ. Καραμεσίνη να βοηθήσει ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως με το σκάφος του. Το δυσκολότερο εγχείρημα ήταν η προσέγγιση στο γκαζάδικο "Ειρήνη" όπου ο λιμενικός μας κρατώντας το βρέφος στην αγκαλιά του και μαζί με τους γιατρούς συνοδούς έπρεπε να ανέβουν, με ανέμους 11 μποφόρ και κύματα πάνω από τέσσερα μέτρα, την ανεμόσκαλα στο τεράστιο πλοίο που βοηθούσε στην επιχείρηση. Αν χρειαστεί θα επαναλάβουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και είμαστε ευτυχείς που το μωράκι είναι πλέον σε καλά χέρια στο "Αγία Σοφία" και μακριά από κινδύνους.

Στη Σκόπελο το γεγονός αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων και έχουν δοθεί πολλά μπράβο σε όσους βοήθησαν για το αίσιο τέλος της περιπέτειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις