Thumbnail
Κλιμακώνονται τα περιστατικά τυφλής οπαδικής βίας - Χτυπούν αδιακρίτως


Κάτι παραπάνω από ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται από περιστατικά οπαδικής βίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με ανταλλαγή "τυφλών χτυπημάτων". Το στάδιο των διενέξεων μεταξύ ομάδων σκληροπυρηνικών οπαδών φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, καθώς πλέον διενεργούνται "τυφλά" χτυπήματα, με τους χούλιγκαν μην επιδεικνύνουν ίχνος ενδοιασμού στις πράξεις τους.

Πρωτοφανές επεισόδιο

Η πράξη που ανοίγει, όπως φαίνεται, έναν πρωτόγνωρο κύκλο βίας είναι ο άγριος ξυλοδαρμός από 5 οπαδούς του Ολυμπιακού γυναίκας, φιλάθλου του Παναθηναϊκού που βρέθηκε μπροστά τους σε ενέδρα. Μάλιστα σε σελίδα οργανωμένων οπαδών του ΟΣΦΠ έγινε, εμμέσως, η παραδοχή για απόπειρα βιασμού της γυναίκας, η οποία μαχαιρώθηκε στο πόδι.

Μάλιστα το βίντεο της αποκρουστικής ενέργειας κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ως "λάφυρο" των οπαδών, ωστόσο για λόγους δεοντολογίας δεν αναπαράγεται στην σελίδα του alfavita.gr, καθώς οι εικόνες τουλάχιστον αποκρουστικές. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό βρίσκεται στα χέρια των αρχών και εξετάζεται εξονυχηστικά.

Ως ανταπάντηση, ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκού χτύπησε "στα τυφλά" αναζητώντας αντίποινα στην πισίνα του Παπαστράτειου, όπου βρίσκονταν κατά βάση οικογένειες για να παρακολουθήσουν την ομάδα γυναικείου πόλο του ΟΣΦΠ, στην αναμέτρηση με την Γλυφάδα. Στην άγρια επίθεση φίλαθλος ΑμΕΑ του ΟΣΦΠ κατήγγειλε πως χτυπήθηκε με ρόπαλο στην πλάτη. 

Προβληματισμός και αδυναμία παρέμβασης των αρχών

Ως εκ τούτου, οι αρχές αλλά και η κοινή λογική λέει πως τα χτυπήματα ένθεν κακείθεν αναμένεται να κλιμακωθούν και να ξεφύγουν από τα "συνηθισμένα" όρια των επιθέσεων σε εκδρομές ή σε συνδέσμους φιλάθλους.

Γι' αυτό το λόγο, πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε συνάντηση του υπουργού αθλητισμού με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ώστε να καταστρωθεί ένα σχέδιο αποτροπής και αποκλιμάκωσης της βίας, καθώς οι δύο "αιώνιοι" θα αναμετρηθούν στις 17 Μαρτίου αρχικά στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα μπάσκετ και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ, για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θεωρείται δεδομένο πως θα αλλάξει η ημερομηνία της αναμέτρησης στο ΣΕΦ, για την αποφυγή χαοτικής κατάστασης στα ΜΜΜ και στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Άκρως επικίνδυνα κρίνονται ειδικά τα φαινομενικά πιο "μικρά" παιχνίδια των δύο αιωνίων σε αθλήματα όπως το βόλεϊ, μπάσκετ γυναικών κ.α καθώς προσφέρονται συνθήκες που ευνοούν τέτοιου τύπου επιθέσεις, κυρίως λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης. Δεν μπορούν ακόμη να αποκλειστούν και περιπτώσεις επιθέσεων σε φιλάθλους που μεταφέρονται με ΜΜΜ για να δουν την ομάδα τους, ενώ γνωστά γίνονται και περιστατικά όπου χούλιγκαν "χτενίζουν" περιοχές για να εντοπίσουν φιλάθλους (ακόμη και μεμονωμένους ή ανήλικους) "αντίπαλης" ομάδας μετά από αθλητικές αναμετρήσεις, ώστε να κλέψουν κασκόλ και άλλα αντικείμενα.

Διαδικτυακά "πειστήρια" που περνούν απαρατήρητα

Ερωτηματικά προκαλεί η αδυναμία ελέγχου του φαινομένου, καθώς συχνά τα "πειστήρια" για τέτοιες εγκληματικές ενέργειες προσφέρονται... αφιλοκερδώς στο διαδίκτυο. Λόγω μιας ιδιότυπης (και άρρωστης) κουλτούρας, συχνά σελίδες οπαδών αναρτούν βίντεο και εικόνες από ενέργειες που κινούνται στα όρια ή ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της νομιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι είναι σε δημόσια θέα, ουδέποτε έχει γίνει κλήση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για την διακίνηση υλικού από ανθρώπους που ουσιαστικά "φωνάζουν" την ενοχή τους.

Τραγικός επίλογος (;)

Όλα τα παραπάνω συναινούν σε μια κατάσταση οριακή και σε συνεχή επιδείνωση. Η πραγματικότητα είναι πως χωρίς μέτρα που να στοχεύουν στον περιορισμό και την τιμωρία της οργάνωσης πυρήνων βίας "στη βάση" των οργανωμένων οπαδών, το φαινόμενο δεν μπορεί ουσιαστικά να περιοριστεί. Οι υπηρεσιακές δυνατότητες της ΕΛΑΣ αλλά και η κοινή λογική υπαγορεύει πως είναι αδύνατον να φρουρούνται οι δρόμοι και τα γήπεδα του Λεκανοπεδίου επί εικοσιτετραώρου βάσεως για την αποτροπή επιθέσεων.

Φυσικά είναι ένα σενάριο που κάθε λογικός άνθρωπος απεύχεται, αλλά το όλο κλίμα προδιαγράφει ένα τραγικό τέλος στον κύκλο αίματος που έχει ανοίξει. Και το δυστύχημα παραμένει πως λόγω συγκεκριμένων ελλείψεων και αστοχιών, το ενδεχόμενο η κατάσταση να εκτονωθεί χωρίς θύματα θα οφείλεται καθαρά σε λόγους συγκυριακούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;