Thumbnail
Αποκομμένα δεκάδες χωριά - Σοβαρά προβλήματα ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες - Ειδικές γέφυρες έστειλε ο στρατός στο νησί - Στα Χανιά Σπίρτζης-Αποστολάκης

Τεράστιες καταστορφές, με αποκλεισμένα χωριά και έναν νεκρό κτηνοτρόφο άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Ωκεανίς" που έπληξε ανελέητα την Κρήτη.

Υποχώρηση γεφυρών, καθιζήσεις δρόμων και πλημμυρισμένες εκτάσεις ενοτπίζονται σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Στο Δήμο Μυλοποτάμου διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μήκους του δημοτικού και αγροτοκτηνοτροφικού οδικού δικτύου. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουν αποκλεισθεί πολλές περιοχές.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις γέφυρες διάβασης του ποταμού Γεροποτάμου, καθώς και σε παραπόταμους αυτού. Επίσης, μεγάλες καταστροφές  σημειώθηκαν στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στις γεωτρήσεις  και τα  αντλιοστάσια του Δήμου, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχει διακοπεί η υδροδότηση.

κρητη

Την ίδια ώρα στην περιοχή των Χανίων συναντώνται εικόνες βιβλικής καταστροφής. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζεται στο επαρχιακό, αγροτικό αλλά και εθνικό δίκτυο με το κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη να πραγματοποιεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Πρώτος σταθμός για το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στην περιοχή του Αλικιανού.

Εκεί η γέφυρα, που για έναν αιώνα περίπου δέσποζε στην περιοχή, πλέον δεν υπάρχει καθώς κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά.

Την ίδια ώρα κατά την αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου τέθηκε και το θέμα των κατολισθήσεων που υπάρχουν σε πολλά σημεία επί του ΒΟΑΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε πως το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις.

Σε πολλά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο έχουν πέσει γέφυρες κι έχουν αποκλειστεί δεκάδες χωριά στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων.

Στην περιοχή κατέφθασαν σήμερα δύο γέφυρες τύπου Belley προκειμένου να αποκαταστήσουν προσωρινά τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Κρήτης.

κρητη 2

Η απόφαση πάρθηκε μετά την συνεννόηση που είχε η περιφέρεια Κρήτης με το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μαζί με τις γέφυρες βρίσκεται στην Κρήτη τεχνικό προσωπικό για την τοποθέτησή τους ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρεί δύο ακόμα γέφυρες σε ετοιμότητα αποστολής.

Στα Χανιά έφθασε εκτάκτως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ακόμη, στην Εθνική Οδό, κοντά στη στροφή για Μεγάλα Χωράφια, η καθίζηση που είχε παρατηρηθεί μετά τις πλημμύρες της 14ης Φεβρουαρίου πλέον αρχίζει και «τρώει» την άσφαλτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους οδηγούς που περνούν από το σημείο αλλά και τους αρμόδιους έχει προκαλέσει ο δρόμος που αρχίζει να… χάνεται στο σημείο, αφού μετά τη χθεσινή θεομηνία αποκολλήθηκε κι άλλο κομμάτι γης, αυτή τη φορά μάλιστα μαζί με άσφαλτο.

Το βουνό είναι έτοιμο να «φύγει» στο σημείο και πρόκειται για πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης, καθότι είναι σίγουρο οτι η καθίζηση δεν θα σταματήσει εκεί. Ίσως να είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να μην υπάρχει καθόλου το ρεύμα «Ρέθυμνο-Χανιά»…

κρητη 3

Στο Δήμο Πλατανιά παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα με τον ποταμό Κερίτη και αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην ιστορική γέφυρα του Αλικιανού, υπήρχε οδική πρόσβαση από ένα μικρό γεφυράκι μεταξύ των χωριών Φουρνέ και Σκινέ.

Όμως με το τρομερό τελευταίο διήμερο, εκτός από την μεγάλη γέφυρα που κατέρρευσε ζημιές υπέστη και η μικρή που ένωνε τα δύο χωριά και έτσι κόπηκε κάθε δυνατότητα πρόσβασης από την μια πλευρά στην άλλη του ποταμού.

Σήμερα και με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών ξεκίνησε το έργο επισκευής της γέφυρας που ενώνει τα δύο χωριά του Δήμου Πλατανιά.

κρητη 4

Στο Δήμο Αγίου Βασιλείου δε γλίτωσε το οδικό δίκτυο στο πανέμορφο Κουρταλιώτικο Φαράγγι στην Κρήτη. Η είσοδος με κατεύθυνση από Κοξαρέ για Πλακιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και θα πάρει μήνες για να μπορέσει να ξανά γίνει λειτουργικός.

κρητη 5

Πηγές: cretapost.gr, flashnews.gr, goodnet.gr, zarpanews.gr, ekriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα