Thumbnail
Τι προβλέπεται για μετά το καλοκαίρι - Μειώθηκαν μέσος όρος τιμών και πληρότητα

Μέχρι και στα εννέα ευρώ την ημέρα έχουν «κατρακυλήσει» οι τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης των ακινήτων τύπου Airbnb στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που οκτώ στα δέκα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα πλέον παρουσιάζουν πληρότητα κάτω από το 60%, δηλαδή δε νοικιάζονται ούτε είκοσι μέρες το μήνα. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο κτηματομεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Γεωργάκος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb θα αρχίσει σύντομα να πνέει τα λοίσθια στη χώρα, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, όταν θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες τα πρώτα εκκαθαριστικά και θα πληρώσουν τους πρώτους φόρους για τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Στην Ελλάδα το Airbnb έχει γίνει μόδα. Όσοι βλέπουν από έξω την κατάσταση, εστιάζονται στο εύκολο και γρήγορο χρήμα και δεν μπορούν να αντιληφθούν τα σημάδια κορεσμού, που ήδη εμφανίζονται. Αυτά τα βλέπουμε ξεκάθαρα εμείς, που ασχολούμαστε καθημερινά με τα ακίνητα. Με το Airbnb ασχολήθηκαν άτομα, που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία  και οικονομικό πλάνο στη διαχείριση ακινήτων. Υπάρχουν καθημερινά έξοδα για την καθαριότητα του ακινήτου και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο. Για να υπάρχει πληρότητα 70%-80% κάθε μήνα, θα πρέπει να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Αν οι ιδιοκτήτες πάρουν χαρτί και μολύβι, θα δουν ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στις υποδομές τους επαγγελματίες ξενοδόχους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργάκος.

Μειώθηκε ο μέσος όρος τιμών

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ο μέσος όρος τιμών των ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη έχει πέσει αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, σήμερα ο μέσος όρος των προσφερόμενων τιμών από τους ιδιοκτήτες κυμαίνεται μεταξύ 15-28 ευρώ την ημέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, σε πλατφόρμες που προβάλλονται ακίνητα προς μίσθωση τύπου Airbnb μπορεί να βρει κάποιος τιμές από 9 έως 18 ευρώ ημερησίως.
Πέρυσι, δε νοικιαζόταν ακίνητο με λιγότερα από 22 έως 25 ευρώ την ημέρα, ενώ ο μέσος όρος των τιμών για βραχυχρόνια μίσθωση κυμαινόταν μεταξύ 24-35 ευρώ ημερησίως.

Κατά τον ίδιο, σήμερα το 80% των προσφερόμενων για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων παρουσιάζει πληρότητα μέχρι 60%. Όπως είπε ακόμα ο κ. Γεωργάκος, άμεσα θα παρατηρηθεί στην αγορά στροφή προς την παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση, με τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν το ότι θα προσφέρονται πολλά ανακαινισμένα και επιπλωμένα ακίνητα. Αυτό, διότι θα στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση ιδιοκτήτες ακινήτων, που επιλέγουν σήμερα τη βραχυχρόνια και έχουν ανακαινίσει και επιπλώσει γι’ αυτήν τα ακίνητά τους.

«Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά από το καλοκαίρι και μετά. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από το κράτος στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και από το καλοκαίρι θα αρχίζουν να έρχονται στους ιδιοκτήτες τα πρώτα εκκαθαριστικά με τη φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τότε θα καταλάβουν ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, όπως τα έχουν στο μυαλό τους», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.

Πηγή: ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα