Thumbnail
Στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δεχτεί νέες αναφορές για βασανιστήρια και κακοποιήσεις απέναντι σε ομάδα Σαουδαραβών ακτιβιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κρατούνται αυθαίρετα από τον Μάιο του 2018. Αυτές οι αναφορές φαίνεται να σχετίζονται με μαρτυρίες από τον Νοέμβριο του 2018, που αφορούσαν βασανιστήρια ορισμένων ακτιβιστών/τριών και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους ανεξάρτητους παρατηρητές/ριες να έχουν πρόσβαση σε όσες κρατούνται, δήλωσε η οργάνωση.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δέκα υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασανίστηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και υποβλήθηκαν σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών κράτησής τους, όταν βρέθηκαν σε άτυπη εγκατάσταση κράτησης σε άγνωστη τοποθεσία.

Ένας ανακριτής ανέφερε ψευδώς σε μία γυναίκα ακτιβίστρια ότι τα μέλη της οικογένειάς της είχαν πεθάνει, και εκείνη αναγκάστηκε να ζει, πιστεύοντας κάτι τέτοιο, για ένα ολόκληρο μήνα. Σύμφωνα με άλλη αναφορά, δύο ακτιβιστές αναγκάστηκαν να φιλήσουν ο ένας τον άλλον ενώ τους παρακολουθούσαν οι ανακριτές. Μια ακτιβίστρια δήλωσε ότι οι ανακριτές έριχναν με τη βία νερό μέσα στο στόμα της ενώ εκείνη φώναζε τη στιγμή που υπόκειντο σε βασανιστήρια. Άλλοι ανέφεραν ότι βασανίστηκαν με ηλεκτροσόκ.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι/ες για την κατάσταση αυτών των ακτιβιστών/τριών, οι οποίοι βρίσκονται αυθαίρετα υπό κράτηση για περίπου εννέα μήνες απλά και μόνο επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Lynn Maalouf, διευθύντρια έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν επιθυμούν να προστατέψουν ουσιαστικά τους κρατούμενους από τα βασανιστήρια ή να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο για υποβολή σε βασανιστήρια όσων βρίσκονται υπό κράτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε τη Σαουδική Αραβία να παράσχει στους ανεξάρτητους φορείς παρακολούθησης άμεση και απεριόριστη πρόσβαση στους κρατούμενες ακτιβίστριες».

Τον Νοέμβριο του 2018 η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε πώς αρκετοί ακτιβιστές/τριες που είχαν τεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση ήδη από τον Μάιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών, είχαν υποστεί επανειλημμένα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και μαστιγώματα, καθιστώντας μερικούς ανίκανους/ες να περπατήσουν ή ακόμα και να σταθούν σωστά. Οι νέες μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι περισσότερες ακτιβίστριες από αυτή την ομάδα υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος βασανιστηρίων.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε γράμμα στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ζητώντας οι ανεξάρτητοι φορείς παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία ή οι εντολοδόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η οργάνωση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων φορέων σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση το Νοέμβριο, το Υπουργείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τους ισχυρισμούς, αποκαλώντας τους «αβάσιμους». Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε πληροφορίες ότι η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τις φυλακισμένες γυναίκες και τις ανέκρινε σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. Μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι από τη δημόσια εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκαν επίσης τους ακτιβιστές/τριες στη φυλακή για να διερευνήσουν τις καταγγελίες βασανιστηρίων.

«Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλες τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται με μόνη κατηγορία την ειρηνική τους δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Lynn Maalouf.

Η οργάνωση καλεί επίσης τις αρχές να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους παρατηρητές/τριες να διερευνήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, να εξακριβώσουν τα περιστατικά με αμερόληπτο τρόπο και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.

Iστορικό

Αρκετοί ακτιβιστές/ριες που φυλακίστηκαν αυθαίρετα κατά τη διάρκεια της καταστολής του Μαΐου του 2018, συμπεριλαμβανομένων γυναικών υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστησαν βασανιστήρια, παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά και, με απλά λόγια, κακοποιήθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κράτησής τους, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση χωρίς βάσιμες κατηγορίες και χωρίς νομική εκπροσώπηση.

Τον Δεκέμβριο, ορισμένοι υπερασπιστές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Dhahban στη Τζέντα, όπου είχαν τεθεί από κράτηση από τον Αύγουστο, στην φυλακή Al-Ha’ir στο Ριάντ. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Shadan al-Anezi και Nouf Abdulaziz.

Η Samar Badawi και η Amal al-Harbi κρατούνται σήμερα στη φυλακή Dhahban στη Τζέντα. Η Nassima al-Sada, η οποία έχει επίσης συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018, τώρα βρίσκεται στην φυλακή al-Mabahith στο Dammam. Μέχρι στιγμής καμία από τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει κατηγορηθεί με επίσημα στοιχεία, ούτε έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Μεταξύ αυτών που έχουν τεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση χωρίς κάποια κατηγορία, στο πλαίσιο των μαζικών συλλήψεων τον Μάιο του 2018, είναι ο Abdulaziz al-Mish’al και η Mohammad al-Rabe’a. Ο Mohammad al-Bajadi, ιδρυτικό μέλος της Σαουδικής Ένωσης Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, και ο Khalid al-Omeir, ακτιβιστής στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης για την ακτιβιστική του δράση υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επίσης συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κράτηση χωρίς κατηγορία.

Ακτιβιστές/στριες έχουν επίσης καταγγείλει την αυθαίρετη κράτηση άλλων ακτιβιστών/τριών των γυναικείων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένων των Mayaa al-Zahrani, Δρ. Abir Namankani, Δρ. Ruqayyah al-Mharib και Δρ. Hatoon al-Fassi. Τον Δεκέμβριο απελευθερώθηκε ο διακεκριμένος δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Δρ. Ibrahim al-Modeimigh, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στην καταστολή του Μαΐου του 2018. Οι συνθήκες της απελευθέρωσής του παραμένουν άγνωστες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Νομοσχέδιο για τη σχολική βία - Μητσοτάκης: Τι είπε για την ειδική πλατφόρμα για τους μαθητές
Το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί ενδοσχολικές ομάδες, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας - Τι είπε ο Κυριάκος...
Νομοσχέδιο για τη σχολική βία - Μητσοτάκης: Τι είπε για την ειδική πλατφόρμα για τους μαθητές