Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/100007004708966/videos/2238289476414521/ at this time, please check again later.
Thumbnail
«Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»


Στο νυχτερινό κέντρο «Γραμμές» διασκέδασε ο Παύλος Πολάκης και κοινοποίησε βίντεο από το ζεϊμπέκικο που χόρεψε στην πίστα, υπό τις επευφημίες των παρευρισκόμενων και του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το ζεϊμπέκικο δεν ήταν άλλο από το κλασικό τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» του Μίμη Πλέσσα, σε πρώτη εκτέλεση του Στράτου Διονυσίου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

https://www.facebook.com/100007004708966/videos/2238289476414521/

Λίγα λόγια για το ιστορικό τραγούδι

Βρισκόμαστε στο 1970. Όπως περιγράφει ο Μάκης Δελαπόρτας στο βιβλίο του «Μίμης Πλέσσας – Ένας δρόμος, χίλιες νότες», όταν ο Μίμης Πλέσσας ετοίμαζε τη μουσική για την εν λόγω ταινία, έπρεπε να γράψει και ένα λαϊκό τραγούδι, που θα το τραγουδούσε μια αντρική λαϊκή φωνή. Έπρεπε, λοιπόν, να βρει μια καινούρια αλλά και ξεχωριστή φωνή. Σε μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας, ο πρωταγωνιστής (Νίκος Κούρκουλος) καίει όλα τα υπάρχοντά του και ο Νίκος Φώσκολος ήθελε να «ντύσει» τη σκηνή αυτή με ένα λαϊκό τραγούδι. Ζήτησε, μάλιστα, από τον Πλέσσα να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στον στίχο του τραγουδιού η φράση «κύμα πικρό», κάτι που εξόργισε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, από τον οποίο ζητήθηκε να γράψει τους στίχους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παρά το θυμό του, ο Παπαδόπουλος έγραψε τον στίχο το ίδιο βράδυ, συμπεριλαμβάνοντας τον στίχο «κύμα πικρό στην πλώρη μου». Το επόμενο πρωί ενημέρωσε τους υπόλοιπους ότι ο στίχος ήταν έτοιμος. Ο Πλέσσας, ωστόσο, είχε ακόμα μπροστά του έναν τεράστιο όγκο δουλειάς για τη μουσική υπόκρουση, αφού σύμφωνα με τον Δελαπόρτα «ο Φώσκολος ήταν από τους λίγο σκηνοθέτες που ήθελαν όλες οι σκηνές τους να υποστηρίζονται από μουσική». Με το τέλος των ηχογραφήσεων των ορχηστρικών κομματιών, είχαν μείνει μόνο τρεις μέρες για να ηχογραφηθεί και το ζεϊμπέκικο της ταινίας. Ο τραγουδιστής, όμως, δεν είχε βρεθεί ακόμα.

Ένα βράδυ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος πήρε μαζί του τον Πλέσσα και τον πήγε σε ένα λαϊκό μαγαζί, στην Εθνική. Όπως λέει ο ίδιος ο Πλέσσας: «Του άρεσαν αυτά τα μαγαζιά του Λευτέρη. Διασκέδαζε, βέβαια, πολύ περισσότερο όταν έβλεπε εμένα να πλήττω θανάσιμα και να ενοχλούμαι από την τόσο χαμηλή ποιότητά τους. Εκείνο το βράδυ ήταν το χειρότερο βράδυ της ζωής μου. Θυμάμαι πως η φίρμα του μαγαζιού ήταν ένα λαϊκό αστέρι της μόδας. Το μόνο παρηγορητικό ήταν πως σε μια καρέκλα καθόταν ένας σεμνός τραγουδιστής, με μια κιθάρα και κάθε φορά που τον άκουγα να τραγουδά, ένιωθα μέσα μου πω κάτι σπουδαίο συμβαίνει. Ρώτησα πώς τον λένε και μου είπαν Στράτο Διονυσίου. Την άλλη μέρα ζήτησα από τον Παπαδόπουλο -για να με αποζημιώσει για την τόσο φρικτή βραδιά που είχα περάσει- να μου βρει και να μου φέρει στο στούντιο τον Στράτο. Έτσι κι έγινε. Ο Στράτος ήρθε την επομένη στο στούντιο και ηχογράφησε το κομμάτι». Με το που βγήκε η ταινία, όλοι αναρωτιόντουσαν ποιανού ήταν η φωνή που ακουγόταν και λίγο καιρό μετά το κομμάτι κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών, που έγινε ανάρπαστο σε χρόνο ρεκόρ, εκτοξεύοντας στα ύψη την καριέρα του Διονυσίου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitries_kotsides_sholiki_taxi_daskalos.jpg
Καλοί μαθητές: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Ίσως δεν είναι στο χέρι των γονιών και των δασκάλων αν το παιδί θα γίνει «αστέρι» στο σχολείο, αφού η προσωπικότητά του, την οποία φέρει στα γονίδιά...
Καλοί μαθητές: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή για να ετοιμάσετε σπιτικό παγωτό, με απλά υλικά, όπως είναι οι μπανάνες και οι φράουλες, το μέλι και την κρέμα γάλακτος
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας