Thumbnail
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού

Προσωρινή προστασία από τους πιστωτές του εξασφάλισε η συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, προχωρώντας στην κατάθεση αίτησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η αίτηση κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Λάρισας και έλαβε προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά χρόνο δύο περίπου μηνών στον συνεταιρισμό για να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την σωτηρία του.

Ένα βήμα το οποίο εστιάζει στην εξεύρεση οικονομικών πόρων ύψους ενός εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης και να αναδιαρθρώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του, ο οποίος ανέρχεται σχεδόν στο 50% των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεών του που φθάνουν στα 8 εκ. ευρώ.

Όπως εξηγεί το έγκριτο σε οικονομικά θέματα capital, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΘΕΣΓάλα καλείται να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Το έκανε το 2013, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά και να ρισκάρει την ίδια του την ύπαρξή του (σ.σ. βασικός τροφοδότης της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αφού ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος), “κατεβαίνοντας” στην κατανάλωση με τα ATM’s γάλακτός του, δημιουργώντας μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και “κοντράροντας” τους βασικούς πελάτες τους, δηλαδή τις γαλακτοβιομηχανίες.

Ρίσκο που είχε κόστος, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Συσσωρευμένες ζημιές 2,14 εκατ. ευρώ, υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, απώλεια μελών – συνεταιριστών, απώλεια πελατών, πτώση τζίρου και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Κι όμως η “καρδάρα” του, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, ακόμη και ανταγωνιστές του, μπορεί να διασωθεί. Στα ισχυρά χαρτιά του, το μοντέλο κατανάλωσης που εισήγαγε σε μια “πεθαμένη” αγορά και το brand name του. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης, όπως η IRI, η οποία σε έρευνα που “έτρεξε” στο παρελθόν διαπίστωσε πως οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος κατέχουν μερίδιο 6,8% της “πίτας”, ενώ 2 στους 10 καταναλωτές εμφανίζονταν διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα στο συγκεκριμένο κανάλι.

Για να αποφύγει ο Συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα τον ξαφνικό θάνατο και να επιστρέψει στον ενάρετο κύκλο, απαιτούνται να γίνουν αρκετά. Η βασική παραδοχή όμως του business plan, είναι να υπάρξει “ένεση” ρευστότητας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού του, στο σύνολό του –σήμερα ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ- ή στο 75% αυτού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο Συνεταιρισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αυτοχρηματοδοτήσει τη μελλοντική αύξηση του κύκλου εργασιών του, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, όπως τις υποχρεώσεις του.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας

Ως προσπάθεια ανάκαμψης και αποτροπής της χρεοκοπίας ή κουρέματος των οφειλών προς τους πιστωτές της εταιρείας περιέγραψε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα, Θανάσης Βακάλης, μιλώντας στο ethnos.gr. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η εταιρεία άμεσα θα προχωρήσει στην κυκλοφορία νέων καινοτόμων προϊόντων στην αγορά, στο πλαίσιο του master plan που θα παρουσιάσει. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΘΕΣγάλα ήδη βρίσκεται σε επαφή με επιχειρηματίες, ώστε να προχωρήσει σε συνέργειες για νέες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το γιατί η εταιρεία προχώρησε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, ο κ. Βακάλης τόνισε ότι έγινε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους πιστωτές της, τράπεζες και ιδιώτες. Τόνισε μάλιστα ότι η αίτηση κατατέθηκε σε συνεννόηση με τις τράπεζες, στις οποίες η ΘΕΣγάλα οφείλει χρήματα.

«Επιλέχθηκε η λύση του άρθρου 106 για να προστατευθούμε από κακόβουλους πιστωτές. Άλλωστε, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχαμε, ήταν από κακόβουλους πιστωτές και από αυτούς, με τους οποίους δεν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, να πουλήσουμε μέρος της επιχείρησης, επειδή βρισκόμαστε σε οικονομική δυσχέρεια. Το ΘΕΣγαλα δεν έκλεισε και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Δεν είμαστε σε κατάσταση χρεοκοπίας και ούτε υπάρχει θέμα κουρέματος. Συνεχίζουμε ακάθεκτα», τόνισε ο κ. Βακάλης.

Ο κ. Βακάλης μίλησε στο ethnos.gr λίγο μετά τη γενική συνέλευση των μελών της εταιρείας, στην οποία και υποστήριξε ότι επικράτησε ενθουσιώδες κλίμα για τις επιλογές της εταιρείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ