Thumbnail
Απίστευτοι διάλογοι στη συζήτηση της αγωγής του παραολυμπιονίκη Σίμου Παλτσανιτίδη κατά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύης Καρακώστα, για δηλώσεις της σχετικά με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και το χαιρετισμό που συζητήθηκε.

Αντωνία Ξυνού

Η εκτίμηση αν η λέξη «φασίστας» είναι βρισιά ή απλός χαρακτηρισμός καθώς και πότε ένας χαιρετισμός είναι ναζιστικός ή όχι απασχόλησε την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού κλήθηκε να αποφανθεί γύρω από το χαιρετισμό του παραολυμπιονίκη Σίμου Παλτσανιτίδη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος έγινε viral μέσα σε ελάχιστη ώρα. Κατά η συζήτηση της αγωγής που κατέθεσε κατά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, ο παραολυμπιονίκης αναρωτήθηκε: «όποιος σηκώνει το χέρι για ταξί είναι φασίστας;», με τον αδελφό της βουλευτή να επισημαίνει: «Δεν χαιρετάω κάποιον έτσι. Η κίνηση ιστορικά ειναι σαφής κι χαρακτηρισμένη. Ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ χαιρετούσαν έτσι».

Σύμφωνα με το news247.gr ο πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών βρέθηκε στο «στόχαστρο» για τον τρόπο που χαιρέτησε τον κοσμο από την εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στο συλλαλητηρίο για τη Μακεδονία. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι οποίοι εκφράστηκαν κατά της συγκεκριμένης κίνησης του Σίμου Παλτσανίδη, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό χαιρετισμό». Ανάμεσά τους και η Εύη Καρακώστα, η οποία σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε σχολιάζει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας: «Δεν συγχωρώ στον Μίκη Θεοδωράκη, παρά τους αγώνες του, ότι χθες ήταν δίπλα σε έναν κύριο, που έκανε ακροδεξιό χαιρετισμό. Τον εκτιμώ, έχει δώσει παρά πολλά σε δύσκολες εποχές, αλλά δεν του το συγχωρώ αυτό. Πρέπει οι άνθρωποι κάθε φορά να διαχωρίζουν τη θέση τους με ό,τι συμβαίνει γύρω τους».

Οι φράσεις αυτές αποτέλεσαν «κόκκινο πανί» για το Σίμο Παλτσανιτίδη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή σε βάρος της βουλευτή, που συζητήθηκε πριν μερικές ημέρες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Ο παραολυμπιονίκης βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία, καθώς -όπως κατέθεσε φίλος του- η υπόθεση αυτή τον έχει βλάψει επαγγελματικά και προσωπικά. Ωστόσο, ο μάρτυρας και αδέλφος της Εύης Καρακώστα, ανέφερε: «Δίπλα στο Θεοδωράκη σηκώθηκε ένας συμβολισμός. Δίπλα στο Θεοδωρακη, στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας. Είναι μια πολιτική εκδήλωση που απασχόλησε και κρίθηκε λανθασμένη».

Σ. Παλτσανιτίδης: Όποιος σηκώνει το χέρι για ταξί είναι φασίστας;

Μάρτυρας: Όλη η Ελλάδα έχει δει την κίνηση αυτη. Δεν χαιρετάω κάποιον έτσι. Η κίνηση ιστορικά είναι σαφής και χαρακτηρισμένη. Ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ χαιρετούσαν έτσι. Εκεί παραπέμπει. Τελεία και παύλα.

Δικηγόρος εναγόμενης: Θα μπορούσε να χαιρετίσει αλλιώς;

Μάρτυρας: Οι αριστεροί κάνουν μπουνιά. Ο καθένας κρίνει... Δικαίως έλαβε η αδελφή μου, ο ελληνικός Τύπος και ο κόσμος αυτή την εικόνα. Γιατί δίπλα ήταν ο Θεοδωράκης σε μια πολιτική εκδήλωση. Κρίναμε την κίνηση μόνο σε σχέση με το πολιτικό περιεχόμενο της εκδήλωσης. Δεν τον γνώριζε τον άνθρωπο. Σε όλη την Ελλάδα η ίδια εντύπωση έμεινε.

Δικηγόρος εναγόμενης: Αν πω κάποιον φασίστα πρέπει προσβληθεί;

Μάρτυρας: Όχι. Εκτός αν προσθέσω άλλους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως παλιοφαςίστα. Δεν υπάρχει επιθετικός προσδιορισμός. Αν με ελεγαν κομμουνιστή, είναι τελείως διαφορετικό από το αν με έλεγαν παλιοκουμμουνιστή.

Δικηγόρος ενάγοντος: Μου επιτρέπετε να σας λέω ‘κύριε φασίστα’;

Μάρτυρας: Δεν είμαι φασίστας.

Πρόεδρος: Δεν θα κάνετε διάλογο. Αυτή η ερώτηση δεν επιτρέπεται.

Δικηγόρος ενάγοντος: Με κάλυψε η αντίδραση, αποσύρω την ερώτηση.

Από την πλευρά του, ο παιδικός φίλος του Σίμου Παλτσανίδη που κατέθεσε στο δικαστήριο, αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν του συλλαλητηρίου. «Γύρισε ο άλλος και μου είπε μου ‘να πάω στο ναζιστή;’. Είδε να μειώνεται η πελατεία του, ενώ επηρεάστηκαν και άλλοι τομείς της ζωής του. Λόγω μεγάλου ποσοστού αναπηρίας, πήγαινε στα σχολεία και παρότρυνε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ακόμα κι αυτό έχει επηρεαστεί». Πρόσθεσε δε πως ο παραολυμπιονίκης ασχοληθηκε με τα κοινά από μικρή ηλικία, καθώς και ότι «ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μετά εισχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ αλλα δεν του άρεσαν κάποια πράγματα. Ήταν δημοκρατικός».

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση η κίνηση αυτή να έγινε εκ παραδρομής; Μήπως η εικόνα παρέσυρε την εναγομένη;

Μάρτυρας: Όχι. Πάγωσαν μία συγκεκριμένη εικόνα. Υπήρχε δόλος για μένα. Ήταν ένα απομονωμένο καρέ, ήταν στημένο και κακόβουλο.

Δικηγόρος εναγομένης: Θα την χαρακτηρίζατε αξιολογική κρίση;

Μάρτυρας: Είναι πολιτικός, όχι απλός πολίτης. Έπρεπε να ερευνήσει τα όσα είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ NEWS247.GR

Σύναξη της Θεοτόκου: Γιατί γιορτάζει σήμερα ο Μανώλης

"Ο Τραμπ κάνει με τον Ερντογάν το ίδιο λάθος που έκανε ο Τσάμπερλεϊν με τον Χίτλερ"

Μπαμπατζίμ: Η ιστορία του ούζου της προσφυγιάς - Τι σημαίνει το όνομά του

ΠΗΓΗ: news247.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ