Κοινωνικό μέρισμα: 7.000 αιτήσεις μέσα σε πέντε λεπτά!
Βήμα προς Βήμα όλα όσα πρέπει να κάνετε και να δείτε αν είστε δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Χθες, Σάββατο 8/12/2018 όμως παρουσιάστηκαν προβλήματα, καθώς ο όγκος επισκεψιμότητας έριξε τη σελίδα koinonikomerisma.gr για σχεδόν τρεις ώρες.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ζήτησε συγγνώμη για τα σκαμπανεβάσματα και τόνισε πως τις τρεις πρώρες ώρες της λειτουργίας της πλατφόρμας ήταν τόσο μεγάλη η κίνηση που κινδύνευαν να «πέσουν» άλλα συστήματα, όπως ο ΕΦΚΑ, γι’ αυτό επιλέχθηκε να μείνει λίγο… εκτός το koinonikomerisma.gr. Από το βράδυ του Σαββάτου αλλά και σήμερα, πάντως, το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τάγαρης σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν γίνει. Μόνο το πρώτο πεντάλεπτο λειτουργίας της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έγιναν 7.000 αιτήσεις! Μια ακόμα απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών που ελπίζουν να είναι… δικαιούχοι για να πάρουν μια οικονομική ανάσα.

Μέχρι τώρα, έχουν γίνει σχεδόν 585.000 αιτήσεις. Από αυτές, σχεδόν οι 350 χιλιάδες έχουν εγκριθεί, οι 87.000 απορρίφθηκαν ενώ σε εκκρεμότητα είναι 103.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, το μέσο ποσό ανά αίτηση (μέχρι στιγμής) είναι 477 ευρώ.

Όσοι κάνουν τις αιτήσεις τους έως το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 14 του μήνα. Η πλατφόρμα, πάντως, δεν θα κλείσει και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα και μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Βήμα προς Βήμα όλα όσα πρέπει να κάνετε και να δείτε αν είστε δικαιούχοι:

Βήμα 1. 

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. 

Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3. 

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. 
Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. 

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς. 
Αν τυχόν έχει γεννηθεί παιδί στην οικογένειά σας μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το προσθέσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. από το αντίστοιχο κουμπί.

Βήμα 5. 

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. 

Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση - Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2018, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Είστε άνω των 70 ετών;

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη. 

Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησής. 

Προσοχή: Σε περίπτωση που πληρούσατε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων σας. Σας προτρέπουμε φέτος, να ακολουθήσετε κανονικά την διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένετε την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή.

σχετικά άρθρα

Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
«Το παιδί είναι ήδη πολύ καλύτερα και αυτό μας δείχνει ότι η θεραπεία αποδίδει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το αποδέχονται στην Ελλάδα» - Μέσα σε...
Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
Για αήθη επίθεση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απάντηση της υπουργού Παιδείας στο κείμενο των Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη