Thumbnail
Στα περιουσιακά κριτήρια αναµένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειµενικών αξιών

Τάσος Δασόπουλος

Θέμα ωρών ή το πολύ ημερών είναι πλέον η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος.

Από το τέλος της εβδομάδας όταν θα ανοίξει και η σχετική εφαρμογή θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα ποσά του μερίσματος θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 14 του μήνα.

Η εφαρμογή, σύμφωνα με το news247.gr, για τις αιτήσεις θα μείνει ανοιχτή και μετά την ημερομηνία αυτή με στόχο κανείς δικαιούχος να μην χάσει το έκτακτο βοήθημα που θα φτάσει συνολικά τα 710 εκ ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, παραµένουν ίδια µε πέρυσι, δηλαδή έως 9.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και πέντε ή περισσότερα ανήλικα µέλη. Λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγµατικό ή τεκµαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, µετά την αφαίρεση των εισφορών. Στα περιουσιακά κριτήρια αναµένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειµενικών αξιών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για µονοµελή ωφελούµενη µονάδα, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Τα 10 SOS του κοινωνικού μερίσματος

Όσοι πληρούν τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να προσέξουν 10 σημεία που μπορούν αν γίνουν λάθη να οδηγήσουν σε μικρότερο μέρισμα ή και αποκλεισμό του δικαιούχου.

1. Κατ αρχήν θα πρέπει να ελεγχθούν τα προσωπικά στοιχεία που έχει ανακτήσει το σύστημα από την ΑΑΔΕ και το ασφαλιστικό ταμείο του ενδιαφερόμενου κατόπιν εξουσιοδότησης το υποψήφιου δικαιούχου. Λάθος ΑΦΜ διεύθυνση κατοικίας ή ονοματεπώνυμο θα πρέπει να διορθωθούν στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

2. Με δεδομένο ότι το νοικοκυριό εκτός από τα μέλη περιλαμβάνει και τους φιλοξενούμενους ( γεγονός που αυξάνει το ποσό του μερίσματος ) θα πρέπει να ελεγχθεί η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου όπως αναγράφεται στο Ε1 για τα εισοδήματα του 2017 Αν για κάποιο λόγο τα στοιχεία έχουν αλλάξει θα πρέπει να συμπληρωθούν στους σχετικούς πίνακες όλα τα μέλη του νοικοκυριού είτε είναι συγγενείς εξ αίματος είτε φιλοξενούμενοι.

3. Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Συνεπώς, δε μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2018 και μετά και ενδεχομένως δεν εμφανίζονται στην φορολογική δήλωση θα πρέπει επίσης να προστεθούν στα μέλη του νοικοκυριού αφού θα αυξήσουν το ποσό του.

4. Το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψιν για την κατοχύρωση του δικαιώματος για κοινωνικό μέρισμα θα είναι το οικογενειακό . Άρα αν συνολικά το ποσό που προκύπτει τα κριτήρια ακόμη και αν η αίτηση γίνει από κάποιο άνεργο μέλος του νοικοκυριού η αίτηση θα απορριφθεί Ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζονται τα συνολικά ποσά είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ φόρων.

5. Τα επιδόματα αναπηρίας συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος. Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας.

6. Σε περίπτωση γάμου ή διαζυγίου του δικαιούχου μέσα στο 2018 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα ληφθούν υπ όψιν τα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση που αποτυπώνονται στην φορολογική δήλωση .

7. Όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για εργασία αλλά έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2018 και πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα.

8. Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ως γνωστό αφορολόγητο και ακατάσχετο . Επίσης δεν θα υπολογιστεί στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα με κίνδυνο να χαθούν άλλα επιδόματα ( πχ το εισόδημα στέγασης ή θέρμανσης ) που δικαιούται το νοικοκυριό.

9. Η περιουσιακή κατάσταση του αιτούντα θα αποτυπωθεί όπως έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση . Συνεπώς αγορές ή πωλήσεις ακινήτων που δεν έχουν περιληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα ληφθούν υπόψιν για τον υπολογισμό του μερίσματος.

10. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλωθεί για την εκταμίευση του ποσού του μερίσματος πρέπει να είναι αριθμητικά σωστός . Μάλιστα , αν δεν έχει γίνει ήδη , για την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν σε κατασχέσεις ή άδικη φορολόγηση του κοινωνικού μερίσματος καλό θα είναι ο δικαιούχος να δηλώσει ηλεκτρονικά το συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Χωρίς αίτηση οι υπερήλικες

Φέτος όπως και πέρσι όσοι υπερήλικες άνω των 70 ετών πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος δεν χρειάζεται να κάνουν καθόλου αίτηση. Με εσωτερικό έλεγχο το σύστημα θα τους εντοπίσει και το κοινωνικό μέρισμα που δικαιούνται θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί σε εφορία ή ταμεία για την καταβολή σύνταξης ή επιδομάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ NEWS247.GR

Τι δυνάμεις έχουν Ελλάδα και Τουρκία - Πώς θα "κατέβαιναν" σε μάχη

Σάλος στα βραβεία Χρυσής Μπάλας: Η σεξιστική ερώτηση στη νικήτρια Ada Hegerberg

Αδυνάτισμα: 5 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα