Thumbnail
Στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η αρμόδια επιτροπή της UNESCO, ανήκει πλέον η τεχνική της ξερολιθιάς

«Ξερολιθιά είναι η τεχνική του κτισίματος με πέτρα, χωρίς συνδετικό υλικό, χωρίς λάσπη. Μέθοδος πανάρχαια. Ο τάφος του Ατρέα, πριν 3.000 χρόνια είναι με ξερολιθιά. Την συναντάμε παρά πολύ στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο». Η αρχιτέκτονας Ελένη Παγκρατίου μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για μελέτη της ξερολιθιάς, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διαδρομή της παραδοσιακής τεχνικής και τη διεκδίκηση να ενταχθεί στη λίστα της Unesco.

Η κ. Παγκρατίου αναφέρει πως πρόκειται για αρχαία μέθοδος κατασκευής που συνεχίζει να είναι ακόμη ζωντανή και την χρησιμοποιούν πολύ σε αγροτικές εργασίες. Τοιχία αντιστήριξης, πεζούλες, φράχτες και σε πολλές άλλες μικρές κατασκευές, όπως είναι αλώνια, παρεκκλήσια, καλύβες, τα αυλάκια ποτίσματος, τα καλντερίμια, οι στέγες που καλύπτονται με πλάκες, χωρίς συνδετικό υλικό, ανήκουν σε αυτή την τεχνική. Ξερολιθιά συναντάμε σε όλη την Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1980 υπήρξε η πρωτοβουλία δημιουργίας μιας Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας, για τη διεπιστημονική μελέτη της ξερολιθιάς, για την προστασία και την ανάδειξη αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πριν από 32 χρόνια έγινε το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ξερολιθιά. Φέτος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παγκρατίου, έγινε το 16ο συνέδριο στην Μινόρκα.

«Περιμέναμε την θετική απάντηση από την UNESCO, που θα συνεδρίαζε στο νησί του Μαυρίκιου προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η τεχνική, ως παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρει και συνεχίζει:

«Εδώ και 10 χρόνια, αποφασίστηκε να γίνει μία προσπάθεια να κινητοποιηθούν κράτη, στην ουσία υπουργεία Πολιτισμού καθώς αυτή την κίνηση προς την UNESCO μόνο αυτά μπορούν να την κάνουν».

Έτσι αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία, από την Κύπρο την Ελλάδα, την Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία και όλοι μαζί, όπως σημειώνει η κ. Παγκρατίου, εργάστηκαν πολύ σκληρά αυτά τα 10 χρόνια, για να φτιάξουν έναν φάκελο υποψηφιότητας, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες την UNESCO.

«Σε επίπεδο Ελλάδας, έγινε μια προσέγγιση στο υπουργείο Πολιτισμού, στα Νεώτερα Μνημεία και βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες το δέχτηκαν, το πάλεψαν και μαζί με όλα τα άλλα κράτη που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, συνυποβάλλαμε το αίτημα στην UNESCO», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παγκρατίου.

Η ένταξη της ξερολιθιάς στη λίστα της UNESCO, «ανοίγει» τη διαδικασία για τον Ευρωπαϊκό Δρόμο της Ξερολιθιάς.

Η κ. Παγκρατίου επισημαίνει ότι, πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη καταστατικό Ευρωπαϊκού Συλλόγου, με έδρα την Μαγιόρκα, από φορείς 6-7 Ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα τους η Ελλάδα, μέσω της ΠΕΔ Ηπείρου, με στόχο να υποβληθεί ένας νέος φάκελος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου αυτό, να πιστοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Δρόμους της Ξερολιθιάς, όπως είναι οι δρόμοι του Κρασιού, της Ελιάς κα.

«Έτσι αυτή τεχνική, θα μπορέσει να υποστηρίξει μια τουριστική ανάπτυξη, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλη η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο θέμα της Ηπείρου, απλά εμείς έχουμε πάρει την πρωτοβουλία και συμμετέχουμε σε αυτή τη διεκδίκηση, σε αυτήν την Ένωση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παγκρατίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας