Έντονοι διάλογοι στην Ιερά Σύνοδο για τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας
Ιδιαίτερα "θερμό" ήταν το κλίμα στη μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα σήμερα με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Σύμφωνα με το skai.gr, στην προσπάθεια του να πείσει τους αντιδρώντες μητροπολίτες να συναινέσουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενσωματωθεί στη συνταγματική αναθεώρηση η υποχρέωση της πολιτείας να επιδοτεί εσαεί την εταιρεία αναπτύξεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, το κόστος της μισθοδοσίας κληρικών και υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδας.

Παρά την προσπάθεια του Αρχιεπίσκοπου η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, πολλοί μητροπολίτες αντέδρασαν.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου όμως ουσιαστικά σημαίνει και αμφισβήτηση του κ.Ιερώνυμου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά την έκταση των αντιδράσεων.

Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους διαλόγους που καταγράφηκαν:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό. 

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών 

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.

Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.

Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε : «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Η «απαγορευμένη εισήγηση Μεσσηνίας»

Ενας από τους λόγους που αποχώρησε ο μητροπολίτης ΜεσσηνίαςΧρυσόστομος, είναι ότι δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει την 8σέλιδη εισήγηση του, όπου μεταξύ των άλλων διατύπωνε ανοικτά τη διαφωνία του με το προεσχέδιο συμφωνίας αναπτύσοντας επιχειρήματα, ενώ υποστηρίζει ότι  κυβενρητικά στελέχη αλλά και ο πολιτικος διοικητής του Αγίου Όρους και διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», Κωστής Δήμτσας, τον χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά κλείονοντας την εισήγηση του: 

«Εκφράζω τη λύπη μου για τον τρόπο μέ τόν οποίο χρησιμοποίησε τήν παρούσα «Συμφωνία» ἡ Κυβέρνηση, ως επικοινωνικό πυροτέχνημα. 

Λυπάμαι για την έλειψη σοβαρότητας απέναντι στήν Εκκλησία και στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε κυβερνητικων παραγόντων, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους Σας εξέθεσαν και δεν Σας προφύλαξαν, αλλά μάλλον υπονόμευσαν την «Συμφωνία».

Τέλος θα Σας παρακαλουσα μέ όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο λαικός συνεργάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κων/νος Δήμτσας νά πάψει νά αναμειγνύεται και να διαμορφώνει την στάση της κυβερνήσεως έναντι των θεμάτων αυτών και να αποτελεί τον «διαμεσολαβητή» και να περιοριστεί στα καθήκοντα, τα οποία του έχει παραχωρήσει ἡ Ἐκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, και στα υψηλά καθήκοντα που του έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία.

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε διαύλους επικοινωνίας μέ τόν πολιτικό κόσμο νομίζω ότι και πρόσωπα εκκλησιαστικά υπάρχουν και τον τρόπο γνωρίζετε». 

best of network

σχετικά άρθρα

Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
"Έχετε πάρει αγκαλιά τον Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του", είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό